HTML

Bejegyzések


Haláli élmény

2009.07.25. 18:50 :: e-Vita

Avagy: egy egész életre szóló élmény.

 

Élményfürdőben meghalni. Nem tudom, érzed-e, Kedves Olvasóm, ennek a szókapcsolatnak a különös voltát?

 

Már máskor is észrevettem, hogy egy külön érdekes és tanulságos elfoglaltság (lenne, ha időm engedné) a www.hirkereso.hu találati listájában böngészni, és látni, hogy az egyes médiák a gyakorlatilag azonos, közös hírforrásból (MTI-től) átvett szabványszöveggel hogyan próbálják azt a benyomást kelteni, mintha nekik bármi munkájuk is lett volna a hírrel. Holott egyszerű, automatikus elektronikus hírlevélben kapják ők is az MTI-től.

 

Tisztességes média(tegyünk úgy e blogciki kedvéért, mintha létezne ilyen) nem tesz mást, mint hogy részben, vagy egészben - egy copy-paste (másolás-beillesztés) művettel - átmásolja a szöveget a forrásmegjelöléssel. Rafináltabbak kicsit átírják, kicsit kibővítik, a mondatokat átrendezik, és úgy szövegeznek, mintha az ő érdemük lenne, hogy ez a hír egyáltalán eljut az olvasóhoz. Hát, mit mondjak: van még hova fejlődnie a médiának az online világban: a netes olvasót egyre nehezebb átverni.

 

Külön szórakoztatók a csalicímek (biztosan van valami szakszó erre) megfogalmazása, pedig a hír ugyanarról szól, és ugyanabból a forrásból ered. Esetünkben rákerestem az élményfürdő kulcsszóval a releváns hírekre.

 

Bár nem egészen helyénvaló a kifejezés, de íme, pár gyöngyszem a csalicímek közül (most tekintsünk el némi helyesírási hiányosságtól - eredetiben idézem):

  • Aquaworld élményfürdő: holttest teljesen szétroncsolódott
  • Gyermekhalál egy budapesti élményfürdőben

 

Az egyik legrafináltabb a Heti Válasz csalicíme:

Döbbenetes felvétel: így halt meg a 9 éves kisfiú

Természetesen rákattanva semmiféle döbbenetes felvételt nem látunk. Mérget rá: sokan beszopják, hogy egy jó kis "élményhorror"-hoz lesz szerencséje, és kattan rá ezerrel.

 

Egy másik csalicím viszont mintha épp erre rímelne:

A strandolókat nem zavarja a tragédia: sorok az Aquaworldnél...

Ez tökéletesen érthető. Katasztrófaturizmust is ismerünk. Ez az eset szerintem még inkább növeli az érdeklődést. Végülis elég uncsi már filmeken nézni a vérben tocsogást, a testrészek röpködését, már nem növeli az adrenalint, hiszen mindenki tudja, hogy művér, műrészek, smink, meg ilyesmi - ez már nem nyújt élményt. Igazi vér, igazi halál, igazi kaszabolás, igazi testrészek igazi röpködése kell már ahhoz, hogy egy kis élményhez jusson a nép.

 

Nos. Javaslom az élményfürdőknek, hogy szélesítsék az élménypalettájukat: legyen élményhorror is a szolgáltatásuk között.

 

Ahogy az ország fasizálódását látjuk (ha nem teszünk úgy, mintha nem látnánk), hamarosan nem lesz gond az alapanyag-ellátással.

 

komment

Címkék: média fasizmus anyanyelv élet dolgai

A bejegyzés trackback címe:

https://e-vita.blog.hu/api/trackback/id/tr251268101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hulla jó bejegyzés! Minden ízében telitalálat! Kötelességed volt megírni, hogy olvassa Magyarország apraja-nagyja.
Oh, kedves EL LOBO, enyém az öröm, hogy szolgálatot tehettem a blogom (tudom, mily csekély számosságú) olvasóinak, de végső soron az országnak, az emberiségnek.
Csak a lehetetlent megcélozni, abban van az igazi kihívás :-)
@EL LOBO - A farkas: Oh, kedves EL LOBO, enyém az öröm, hogy szolgálatot tehettem a blogom (tudom, mily csekély számosságú) olvasóinak, de végső soron az országnak, az emberiségnek.
Csak a lehetetlent érdemes megcélozni, abban van az igazi kihívás :-)
Akkor egy rövidet én is írok. Mert néhány dolog eszembe jutott erről.
Pl. az, hogy a halál bizony egy különös élmény, csak egyszer élheti meg az ember?
(Mert ugye vannak, akik állítólag visszajöttek a túloldalról, és akikre azt mondjuk, halálközeli élményben volt részük.)
A másik egy kérdés: Anniy, de annyi felelőst találtak és kerestek.
A szülők vajon hol voltak, ill. hol vannak?

Pontos idő, Budapest

Friss kommentek

Frissekhez gyorskapocs

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása