HTML

Bejegyzések


Hétköznapi fasizmus, 2010. Magyarország

2010.03.25. 21:23 :: e-Vita

A jövő elkezdődött. 8 éve.

2010. 03. 20. Budapest, Magyarország

"70 éves édesanyám hívott fel az előbb /pontosan 11.53-kor, csak kellett egy kis idő, amíg magamhoz térek, hogy viszonylag tárgyilagosan bírjak beszámolni a dologról/ és a következőt mesélte el, az izgatottságtól és felháborodástól még kissé remegő hangon.

A metrón a Népszava hétvégi mellékletét olvasta - ő ezt olvassa, mert ezt akarja olvasni, merthogy ugye ebben a mi demokratikus hazánkban mindenki azt olvas, amit akar. Gondolta ő. Nem így gondolta azonban a vele szemben helyet foglaló, jól öltözött középkorú férfi, aki hangosan a következőket mondta: rohadt komcsik, mindenhol ott vagytok, de nem sokáig, hamarosan mindannyian lógni fogtok. Ezt a kijelentést többször egymás után megismételte, majd hozzátette - Heil Hitler!, s ezt is többször egymás után megismételte.

Ezután a következőket mondta: tegnap a Haynautok sokat pofázott, de nem sokáig fog, lógni fog ő is, úgy, mint Nagy Imre! Ezután újra kezdte a Heil Hitler-ezést és "rohadt komcsik" kezdetű tirádát.

Anyám – büszke, konok és konzekvens személyiség, aki sok mindent megélt - tovább olvasott, a mellette addig ülő középkorú házaspár felállt, és átült a kocsi másik végébe, a tőle két méterre ülő BKV egyenruhás két férfi zavart képpel hallgatott, a másik oldalon ülő fiatal lány elvörösödött és lehajtotta a fejét.

Amikor Édesanyám leszállni készült, a továbbra is hangosan Hitlert éltető férfi felállt, odament hozzá és a vállára tette a kezét. Anyu, akit addigra már jócskán elöntött a félelemmel vegyes borzalom, közölte vele, hogy azonnal vegye le róla a kezét.
A férfi rávigyorgott. "Én most leveszem, de majd ráteszi a Magyar Gárda."- mondta.

Anyu leejtette a bevásárlószatyrot, amit a kezében tartott. Kinyílt az ajtó. Az egyik BKV-s odaugrott, felemelte és szégyenkező arckifejezéssel a kezébe adta. Anyu kiszállt és elindult. Hazafelé."

Számtalan hasonló esetet tapasztaltam magam is, nem most, hanem már hónapokkal, évekkel ezelőtt is. A BKV-soktól meg nincs mit várni: járműveiken gyakran látni már régóta szélsőjobbos matricákat, firkákat, a metróellenőrök látványa rendszeresen sokkol: mintha a magyar gárda emberei állnának ott (öltözetük, viselkedésül arra hajaz). No meg a sztrájkok is csak arról szóltak...

Ha eddig nem izgattuk magunkat miatta, most már minek?

Most már csak egy, amit tehetünk ellene: elmegyünk szavazni, és előttünk hánytállal bár, de az MSZP-nek húzunk be kettőt.

komment

Címkék: bkv félelem fasizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://e-vita.blog.hu/api/trackback/id/tr931868960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Politikai oldaltól, világnézettől és meggyőződéstől függetlenül ez - ha igaz - mint viselkedés elfogadhatatlan.
Amit én nem értek, hogy miért vált elfogadott szokássá, hogy ilyenkor nem szól semmit senki. Én szoktam.

Pontos idő, Budapest

Friss kommentek

Frissekhez gyorskapocs

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása