HTML

Bejegyzések


Borsó a falon

2009.04.21. 21:49 :: e-Vita

Nohát, nohát, Drága Édes Kommentelőim, Olvasóim, hát hiába hányom, újra meg újra?

Ez az egyenlőre kontra egyelőre jelenség kitartóbban rágja bele magát a társadalmi tudatba, mint ahogy én győzöm felhánytorgatni.

 

Mindegy, az a téveszmém, hogy küldetésem van. Nyelvérzékiség területén. Is.

 

Ezért hát íme, egy újabb borsószemet hányok a falra.

A borsó és a fal viszonyáról egyszer egy beszélgetésen egy közéleti értelmiségitől hallottam  egy nagyon logikus-racionális okfejtés, amin csodálkoztam is, lévén e személyiség filozófus, és hát a bölcsészet és a racionalitás nem épp sziámi ikrek. Nos, azóta a gondolatot magamévá tettem: nem teljesen hiábavaló munka a borsónak falra hányása, mert minimum kopik a fal. És kitartó hányás esetén elérhetjük, hogy a fal annyira elkopik, hogy magától összerogy. És szabaddá teszi az utat. Persze felmerülhet a kérdés, hogy mi felé? Lehetséges, hogy újabb falak felé. Ha pedig mégse omlana le a fal, hát akkor legalább mocskos lesz a borsótól. És ez is bizonyítja, hogy legalább megpróbáltuk.

 

Kedves Olvasóm, azt hiszem, elérkeztem a racionalitás olyan határához, ahol már a bölcsészet kezdődik. Ha időm engedné, mennék tovább, de hát egy csóró bérrabszolga kénytelen földhözragadt materialista lenni. Pedig van a szavakkal, gondolatokkal való  bűvészkedésben élvezet, melynek szele bizony soxor meglegyint. De az élvezet (is) csak a  gazdagabbaknak jár.

 

Így hát most ennyit a borsóról, falról, és filozófiáról.

 

komment

Címkék: anyanyelv

A bejegyzés trackback címe:

https://e-vita.blog.hu/api/trackback/id/tr371078966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ide még nem kommenteltek.
Nekem volt egy elképzelésem, és sokáig nem mertem feltenni.
Mert a falra hányt borsó kétértelmű.
Azt akarom ezzel mondani, hogy a fal nem csak a borsótól lesz piszkos, hanem sokszor a hányástól is.
(Ez kicsit gusztustalan, ezért nem akartam az igét hirdetni. De talán magunk között lehet, ha az őszödi beszéd nagyban is mehetett!) :-)
Van egy "berúgós" nótánk:
"A lábamon alig-alig-alig, Oszt' mégis elhányok a falig..."
Az egyenlőrét és sok más hasonlót én is hiába irtom. Lassan olyan lesz, mint a parlagfű!
Ugyanilyen a helység, helyiség, mert pl. már sok helyen üzlethelységeket is árulnak. Vagy valaki autóval jár a legkisebb helységbe is. Stb. még lehetne akár az MR1-ről naponta 10-20 példát összeszedni. :-(((
@kunszi: kéremszépen, a hányás többfenekű szó.
Lásd: földhányás. Azért jók az ilyen szavak, mert lehet azt mondani, hogy én nem arra gondoltam, hanem a másikra :-)

Nyelvünk olyan, mint nemzetünk: oldott kéve. Széthullik.
De míg nemzetünknek van egy védelmező bősz anyatigrise a jobbszélen (lásd még: Jeanne d'Arc, de hát az ugye hogy jön egy bakancstalpig magyar hölgyhöz?), addig anyanyelvünkre ez nem mondható.

Pontos idő, Budapest

Friss kommentek

Frissekhez gyorskapocs

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása