HTML

Bejegyzések


Kecskére káposzta

2009.04.03. 14:33 :: e-Vita

Nem is értem, miért hökkenek meg. Kis országunkban ma minden lehetséges, minden megengedett, a Szent Vélemény Szabadsága nevében. (Legalábbis amíg még el nem jő Orbán Viktor és csatolt széleinek országa.)

 

Ezúton is gratulálok Dr. Szabó Máténak, az állampolgári jogok(!) országgyűlési biztosának* , hogy a Figyelőnet.hu** -nak adott interjújával sikeresen csatlakozott a szélső/jobb éveken át végzett, napjainkra gyümölcsöt hozó, eredményes munkájához: a rasszizmusnak, másság-gyűlöletnek, jelen esetben a romaellenes hangulatnak mára a pogrom határáig való fokozásához. Különösen gratulálok azon képességéhez, hogy ki tudja mondani a kimondhatatlant:

"Nemrég beszélgettem egy cigány önkormányzati képviselővel és egy kriminológussal. Ebből a beszélgetésből kirajzolódott a kimondhatatlan: a „cigánybűnözés” profilja. Ez a megélhetési bűnözés sajátos fajtáit jelenti: a színesfémlopás és -gyűjtés, a megélhetési célú termény- és eszközeltulajdonítás a biciklitől az anyacsavarig. Másrészt itt gyakori a kollektív elkövetés, egy kollektivista társadalmi, szinte törzsi csoportról van szó, szemben a magyar társadalom nagymértékű individualizáltságával. A kollektív erőszak az a szituáció, amikor a felelősség teljes mértékben megszűnik..." **

És egyben köszönöm  Dr. Szabó Máténak, az állampolgári jogok(!) országgyűlési biztosának az interjú megjelenése utáni közleménye soraiba elrejtett fantasztikus humorát:

"Mint eddig, továbbra is a lehető leghatározottabban elítélek mindenfajta rasszista indíttatású megnyilvánulást, történjen az szóban, vagy tettben, különösen az egyéni és kollektív erőszakot. Egyes népcsoportok, kisebbségek kollektív bűnösségének újsütetű hangoztatása, az erre alapozott etnikumellenes erőszak egy olyan kort idéz, ami egyszer már katasztrófába sodorta Európát...."

Az ombudsman meggyőződése és célja az állampolgári jogok humanista szemléletű értelmezése. "Ez eleve kizárja, hogy születése, neme, etnikuma, vallási meggyőződése stb. alapján különbséget tegyen ember és ember, vagy emberek csoportjai között – sugalljon akár ezzel ellentétes szellemiséget egy interjú szerencsétlenül megfogalmazott címe" - teszi hozzá a közlemény.**

El se merem képzelni, hogy ha nem ítélné el a fentieket, ill. nem az lenne a célja, melyet fent deklarál, akkor vajh, hogyan is fogalmazott volna az interjúban?

 

A tettek és szavak viszonyára gondolván, talán egyetértesz Te is velem, Kedves Olvasóm: nincs annál viccesebb, mint ha valaki pl. ódákat zeng a szeretetről, miközben épp agyonver egy élőlényt. Hát még mennyire röhögni való, ha ez az élőlény épp az ő gondjaira van bízva. Hát nem?

 

A nyilatkozat humorát még csak fokozza, ahogy a médiára keni a dolgot, "a szerkesztőségi címadásra". A média amúgy elég sáros abban, hogy ma ott tartunk, ahol. De amikor saját szemünkkel olvashatjuk az eredeti cikket is, akkor azért feltételezhetné a mi drága,  állampolgári jogok(!) országgyűlési biztosunk, hogy tudunk olvasni. Legalább az "állampolgári jogok humanista szemléletű értelmezése" kedvéért. Is.

 

Fentiek alapján azon sem csodálkozom, hogy a www.ombudsban.hu érintett oldalain - mint a legautentikusabb helyen - sehol sem találom ezt a nyilatkozatot teljes, szöveghű formájában. Se.

Ha rosszhiszemű lennék, azt mondanám, hogy Dr.Szabó Máté (is) már pozicionálja magát a szélső/jobb közelgő politikai (és nyilván totális) hatalmához. De mert (még mindig) nem vagyok (elég) rosszhiszemű, hát ilyet én nem mondok.

Bár a TASZ-szal szemben is vannak fenntartásaim, ezúttal egyetértek a nyilatkozatukkal ***:

"Álláspontunk szerint, aki ilyeneket mond, nem alkalmas arra, hogy az Alkotmányban foglalt feladatait ellássa."***

Sajnos a hivatkozott források infóhiányosak, nem tudom, Dr.Szabó Máté mikor adta (kinek?hol?) az "eső után köpönyeg" nyilatkozatot. Ha a TASZ nyilatkozata után, akkor többszörösen rossz: azonnal, magától kellett volna észrevennie, hogy a Figyelőnet.hu "szerkesztőségi címadással kiforgatta(?)" a szavait, és prompt reagálni kellett volna rá, magától, már csak az "állampolgári jogok humanista szemléletű értelmezése" okán is. Másrészt: Dr.Szabó Máténak a nyilatkozattal sem sikerült bizonyítania, hogy sajátja az "állampolgári jogok humanista szemléletű értelmezése".

 

Ugyanakkor én magam se teljesen értem Dr.Szabó Máté kipécézését, hiszen tökéletesen illik a jelenlegi magyar politikai, közéleti palettára - ez kizárólag festésre alkalmatlan színárnyalatokat tartalmaz. (Az az egy/két?/ kivétel meg egyedül nem festhet/ett/ ki egy országnyi lakást.)

És, Kedves Olvasóm, ha jobban belegondolunk, be kell lássuk, blogcikkem címe általánosítható: mi, az istenadta nép vagyunk a káposztaföld, és az ország politikai, közéleti elit(?)garnitúrája meg a kecskenyáj.

_______________________________________________________________
* http://www.obh.hu/allam
**
http://www.fn.hu/belfold/20090401/szabo_mate_figyelmeztetni_kell/ (fn.hu, 2009. április 2. 06:30)
***
http://www.tasz.hu/hu/politikai-szabadsagjogok/Szabomate (2009-04-03)

Szólj hozzá!

Címkék: politika jog humor társadalom szeretet rasszizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://e-vita.blog.hu/api/trackback/id/tr611043978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Pontos idő, Budapest

Friss kommentek

Frissekhez gyorskapocs

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása