HTML

Bejegyzések


Antiszemitizmus: egyetemi jóváhagyással?

2009.02.01. 15:19 :: e-Vita

Frissítve: 2009.02.13.

N Y Í L T L E V É L

 

Dr. Hudecz Ferenc Rektor Úrnak

és

Dr. Király Miklós Dékán Úrnak

 

Eötvös Loránd Tudományegyetem

Budapest

 

 

 

Tisztelt Rektor Úr, tisztelt Dékán Úr,

 

 

Véget nem érően eszkalálódik egy sajnálatos jelenség, ami ártalmára van az Eötvös Loránd Tudományegyetem hírnevének. Morvai Krisztina, az ELTE Jogtudományi Karának docense tűrhetetlen hangvételű írást publikált az Élet és Irodalom 2008. november 14.-i számában.

Dühödt vagdalkozása minden morális mértéket elvet, amikor "az ősi magyar virtus" nevében lényegileg kitessékeli Magyarországról a magyar állampolgárok tízezreit. Morvai Krisztina szépnek és kívánatosnak tartja, hogy az ANTISZEMITIZMUS (csupa nagybetűvel!) és fasizmus érintettjei félelemben éljenek saját hazájukban, sőt - továbbmenve ennél - szépnek tartaná, ha "becsomagolnák legendás bőröndjeiket" és bőröndöstől távoznának innen mielőbb.

Ez a vélekedés éppoly ártalmas, amilyen emberellenes. Ezúton

t i l t a k o z u n k    e l l e n e

valamennyi jóérzésű magyar állampolgár nevében. A demokratikus jogegyenlőség elkötelezettjeiként visszautasítunk mindenféle kirekesztő megnyilvánulást. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a nagy múltú Eötvös Loránd Tudományegyetem állományában olyan oktató tanítsa a magyar fiatalokat, aki antiszemita nézeteit a széles nyilvánosság előtt hangoztatja.

Fél évszázaddal ezelőtt több százezer magyar halottja volt a fentiekkel egy tőről fakadóan emberellenes, mérgező teóriának. Mára ebből tanult az utókor, és ilyen nézetekkel a művelt világban már senki sem lehet hiteles közszereplő. Egyszerűen kiközösítik.

Ha egyetemi katedráról hangzanak el efféle nézetek, az ártalmára van a joghallgatóknak, akik az egykori tömegmészárlásról csak tankönyvből értesültek.

Amit Morvai Krisztina hirdet, azt egyetemi katedrájának magaslatáról teszi, akkor is, ha az intézmény falain kívül történik a megszólalás. A külső szemlélő számára ő - mint az ELTE vezető oktatója - az egyetem szellemiségét jeleníti meg, nem csak a tanórákon, hanem minden egyéb nyilvános fórumon is. Bízunk abban, hogy Morvai Krisztina büntetőjogászként nem a katedráról hirdeti ártó nézeteit - ám a helyzet megítélésében nem elegendő a jogrendszer zárt kereteire szorítkoznunk. A jogi normarendszer határain túl más normarendszerek is szabályozzák az életünket (etikai és vallási normarendszerek, stb.). Hisszük és valljuk, hogy bizonyos személyiségeknek

(lelkészeknek, tanároknak, bíráknak, parlamenti képviselőknek) az etikai normarendszer feddhetetlenségi alapkövetelményei szerint kell működniük a munkavégzésen kívül eső magánszférában is. Ehhez kapcsolódó kérdéseink:

  1. Az egyetem nem pusztán informatív, oktató intézmény, hanem egyúttal szellemi műhely is. A fent idézett megszólalás belefér-e az ELTE szellemiségének kereteibe?

  2. Önök - mint a nagy tekintélyű és patinás intézmény vezetői - személy szerint osztják-e Morvai Krisztina nézeteit és értékítéletét egy kisebbségi népcsoport megfélemlítésének kérdésében?

  3. Jó kezekben látják-e a diákok képzését egy ilyen szellemiségű oktatóval a katedrán?

  4. Elvi-etikai kérdés: ha a bíró leveti talárját, megkergethet-e az utcán egy romát, vagy magánéletében is a hivatásához méltóan kell viselkednie? Ennek analógiájára: - magánemberként – megfélemlíthet-e egy kisebbségi népcsoportot az egyetemi tanár, ha lelépett katedrája magaslatáról?

  5. Végezetül érdeklődünk arról is, hogy az egyetem vezetése érdemben foglalkozott-e Morvai Krisztina nyilatkozatával, és milyen állásfoglalással zárult le az ügy.

 

Petíciós jegyzékünket a mai napig a mellékelt kétszázkilencven tiltakozó névaláírással láttuk el, de ez a szám várhatóan bővül még a továbbiakban.

 

Ps:

Hírforrások szerint dr. Földi András, a jogi kar dékán-helyettese személyében elítélte a közösségek elleni gyűlölködés minden formáját, és a Kari Tanácsnak határozat elfogadását javasolta arról, hogy a kirekesztő megnyilatkozásokat tevő oktatóknak "nincs helye az egyetem polgárainak közösségében". Informális úton tudomásunkra jutott, hogy az egyetem Társadalomtudományi Karának oktatói - közel százkilencvenen - ugyancsak jegyzékben tiltakoztak Morvai Krisztina megnyilatkozási ellen, sőt, korábban már a Wesley Teológusképző Főiskola rektorának tiltakozó jegyzékéhez is számosan csatlakoztak. A széleskörű tiltakozó kampány indokolttá teszi, hogy levelünkről tájékoztatást küldjünk az Oktatási Minisztériumnak és a kisebbségi ombudsmannak is.

Szíves válaszukat a következő címre várjuk: Mazsike 1065 Budapest, Révay u. 16.

 

Tisztelettel:

 

Budapest, 2009. február 6.

 

kétszázkilencven magyar demokrata

(a név szerinti aláírólistát csatoltan mellékeljük)

 

Petíciónk támogatói:

- MEASZ - Összefogás a Demokráciáért Orsz. Egyesület

- Családokért Polgári Egyesület

- Mazsike

- Európai Feminista Kezdeményezés

- Zöld TETT Társulás

 

11 komment

Címkék: fasizmus antiszemitizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://e-vita.blog.hu/api/trackback/id/tr32916140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ha figyelnétek a szélfúvásra, akkor gyorsan széttépnétek a papírt: demokratizálódik az ország, Gyurcsány megfutamodott Miskolcon. Egyetemi emberek okosak, még nem késő elhatárolódni a rasszista, a kisebbségi magyarságot gyűlölő rezsimtől. Nézzétek, én ezt tenném, persze ki szeret libaganét takarítani a Hortobágyon mínusz 10 fokban, ugye? Pedig van bőröndöm, tudok felajánlani többet is ;)
Üdv e-Vita!
Sajnos, az oldalad nem jön be, csak a jobb felső hozzászólásra kattintva jöttem be ebbe az új témába.
De ma egész nap hibát jelzett a blogod, és rendre kiléptetett. :(

A témához: Alig van olyan megszólalása az idézett hölgynek, amit el lehetne fogadni mérsékelt hangvételűnek.
Én szégyenemben elbujdoklok, vagy letagadom a magyarságomat, ha őbelőle EP-képviselő lesz.

Nemcsak a szövegei, hanem a tettei sem kedvemre valók! :)
Ennél finomabban nem tudom kifejezni a véleményemet, sajnos...
JÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉ!!!!!!!!!!!!!!

Van e-Vita!!!!!!!

Nem tudom mi lehet valamit intézzél a szerkesztésével! Én minden nap idejöttem, s folyamatosan csak az " éves búsz-bérletedben" gyönyörködtem!
Vagy váltsál honlapot, mert nem akarok hizelegni, olyan 50-50 %-ban értek egyet az irásaiddal, de BORZASZTÓAN HIÁNYOZNÁL innen a netes palettáról!

S akkor a képeidről még nem is beszéltem! Azok mesterművek!

Még jó, hogy a kunszi " felhomályosított" erről az " idetévedési lehetőség"-ről !!
Na a hisztikriszti-hez én is szólok! Ez azért már nem normális, hogy egyetemi katedrára, meg országot képviselő - nek hagyjunk ilyen elvakult személyt!!
Tényleg csak a bérletek képe jön fel a szöveggel.
De abból is eltüntek a belső kommentek! :(

Itt meg balra alul azt írja ki nekem a gépem kis sárga háromszöges felkiáltójelle: "Kész, de az oldal hibás."

Az IE helyett valamilyen más böngészőt kellene használnom???
Bocsika, Kedves Olvasókáim & Kommentelőim, de oly sűrű az életem, hogy majd belefulladok... de sokat gondolok rátok :-)
@blogszemle: hát, szerintem meg épp fordítva: újabb - fasiszoid ízesítésű diktatúra felé menetelünk gyönyörűen.
Nem hihetek olyan "demokráciában", amelyet bakancsos magánhadseregek tűznek zászlórúdjukra. És minden megnyilvánulásukkal alapos okot adnak a félelmre, hogy arra a zászlórúdra mások is feltűződnek - fajra, nemre, vallási nézetre, stb.re való tekintet nélkül. Egyetlen vezérelv alapján: ha nem olyanok, mint ők, a bakancsosok, motorosok, talpig nezmezeti színűek.
A jelzett hibáknak meg utánanézek. Megjegyzem: Morvai úrhölgy témájú nyílt levél nem blogcikk, hanem "oldal" kategóriában van, tehát jogosan nem jön fel úgy, mint a többi post. E besorolási döntésemre most nem térek ki.
Csatlakozom az újfasiszták és a rasszisták ellen küzdő csoporthoz.
e-Vita valami hiba van az oldaladdal! Ha megnyítom mindig a régi "bérletes" cikk jön elő! Alig tudom ide-tornázni az aktuális szöveget!
Csatlakozom az egyre fasisztoid (sajnos állandósuló és növekvő) megnyilvánulások megállapításhoz!
A rasszizmus egyre féktelenebb! S ebben alaposan kiveszi a részét most már valamennyi tv-adó is! Aggódok tehetséges barátaimért....köztük egyetemista.....aki már-már szélmalom-harcot vív nyílt közösségi oldalon nálánál 10-szer tehetségtelenebb évfolyamtársával...!
Döbbenten nézek.....segíteni már alig lehet...valamit is!
A rektor Úr! válaszára az alábbi levelet írtam.

Tisztelt Dr. Hudecz Ferenc Úr!
rektor


Az ön által küldött válaszára reagálva felmerül az a kérdés, hogy mikorra várható az említett etikai kódex kidolgozása és az, hogy annak alapján érdemi intézkedések is történhessenek? A történelem ugyanis a maga sajátos útján halad előre és elüti azokat, akik útjában állnak! Sajnos elég sokan vagyunk, akik ezt pontosan kitapasztalták már a "felejthetetlen" 20.-21. Században! Köszönjük, szépen már nem kérjük!!!

Ezért - mások mellett - az Ön segítségét is kérjük!

Tisztelettel: Tomás Sipkoi Kellermann /Ausztrália/
és
Slomó Kohen

Pontos idő, Budapest

Friss kommentek

Frissekhez gyorskapocs

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása