HTML

Bejegyzések


Hajsza

2008.12.01. 21:45 :: e-Vita

Azt hiszem, egy új gyűjtőszenvedély kerít mostanában a hálójába: az utóbbi időben egyre több netszolgáltatásra van ingerenciám. Talán károsnak nem mondható e-szenvedély. Sőt, kifejezetten hasznos, hiszen új és újabb webes eszközök használatát illetően kerülhetek birtokon belül.

Az a furcsa helyzet áll elő nálam, hogy hátralévő éveim mennyiségével fordított arányban nő a megismerési, tanulási vágyam. Hülye egy szituáció. Komoly feszültségforrás. Megfejelve a bérragszolgaság erőforráskorlátozó hatásával, miáltal már nem is feszültségről, hanem frusztrációról beszélhetnék, ha nem törne bele a nyelvem. (Ez is egy különös szó, jó lenne tudni az eredetét. Nem is értem, hogy lehet ilyen nyelvtörő szót kitalálni?)

De - rossz szokásomhoz híven - már megint elkalandoztam, tehát vissza a fősodorhoz: új szenvedélyhez új probléma is dukál: a regisztrációk egyik alapadata a felhasználónév (magyarul: nicknév, még magyarabbul: username, anglomagyarul: júzernév, esetleg: loginnév). A jelszavakkal már jó ideje nem bíbelődök: jelszógenerátort veszek igénybe, és passz. Most azonban azzal a problémával szembesülök, hogy már nem birok kitalálni olyan loginnevet magamnak, amelyik még nem foglalt, és nekem is megfelelne. A loginnév* kreálása egy külön embert kívánna. így aztán most egy huszárvágással a Jó Öreg Google Mesterhez fordultam, és szógenerátort kerestem. Csodálkoztam volna, ha nem hozott volna találatot. Sőt, egy egész hasznos kis webhelyre vezetett: OpenDir.hu. Sőt, már eddig is ismernem illett volna. A leleteim nem igazán szívem szerintiek, mert angol nyelvre alapoznak a generátorok, ha jól sejtem, és én inkább magyar vagy spanyol szavakhoz hasonló halandzsa szavakat szeretnék. Sőt, jó lenne, ha meg lehetne adni peremfeltételeket: pl. hogy magánhangzóval kezdődjön és végződjön, ne legyen benne ékezetes betű, sőt, ki lehetne választani a betűk egy részhalmazát, hogy azokból mixeljen a program. Oh, istenem, bárcsak több időm lenne - írnék magamnak egy ilyen kis programocskát. Vagy találnék a netdzsungelben mégis.

Ennyi elkalandozás után talán a lényegre térnék: ezen az OpenDir.hu nyitóoldalon - ahogy bogarászom - hát egyszer csak fantasztikus kis örökzöldséget fedezek fel elbújva:

Hajszolom a tudást, de ő a gyorsabb. (graffiti)

Nos, talán ez fiatalabbakra is igaz lehet - különösen a mai egyre gyorsuló világban.

És: elképzelem, ahogy egy magamfajta vénség próbál a tudás után loholni...

És: egyik szemem sír, a másik meg nevet.

Esetleg fordítva.

_______________________________________
* Talán a loginnév a legjobb szó, mert bár anglomagyar, de a színmagyar felhasználónév túl hosszú, és mégis mintha jobban passzolna a magyar nyelvhez, mint a nicknév, ami nem is fedi jól a fogalmat.

Szólj hozzá!

Címkék: web internet humor idézetek anyanyelv

A bejegyzés trackback címe:

https://e-vita.blog.hu/api/trackback/id/tr89798738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Pontos idő, Budapest

Friss kommentek

Frissekhez gyorskapocs

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása