HTML

Bejegyzések


A zsidó, a komcsi, meg a zebra

2010.03.24. 20:23 :: e-Vita

Avagy: variációk egy témára?


Hihetetlen, hogy ma, amikor egy videófelvétel jóvoltából saját szemünkkel és fülünkkel lehetünk tanúi egy történésnek, ahányan látják-hallják, annyiféleképpen fordítják (ferdítik) le szavakba. Ez is csak azt mutatja: csak a szavak nem elegendőek. Önmagukban a szavak csak félreértések forrása lehet. Ezt ugyan a Kis Herceg óta tudjuk, ám az élet tömegével szolgáltatja eme állítás bizonyítékait.


Az eredeti változatot, kevés kommentárral, eredeti videófelvétellel a mandiner.hu jóvoltából ismerhettem meg: "Komcsit fogtunk! - avagy Zsidó, gyere át a zebrán!"


Majd szintén ők összegezték hírük változatos (korántsem teljes) utóéletét: Állítólag komcsit fogtak - vágatlanul (Mandiner TV) (Még emailkörökben is számtalan értelmezés forog.)


Ha belegondolunk (ha nem, akkor is), érdekes szociálpszichológiai kísérlet is lehetne / lehetett volna egy ilyen jelenet "megrendezése", rögzítése, majd a reagálásokból, értelmezésekből, prezentálásokból egy fantasztikus, tudományos igényű, szociálpszichológiai tanulmány összeállítása. Ezúton hívom fel szociálpszichológusok figyelmét: a jelenlegi Magyarország számukra egy aranybánya. Különösen a választások előtt pár héttel.


És hogy én magam se maradjak ki a röviden "A zsidó, a komcsi, meg a zebra" címmel jelölhető témakörből, hát én is előadom a saját verziómat. Bár a szöveges reprezentációval igyekeztem minél hűebben visszaadni, ami a felvételen látható-hallható, minden bizonnyal ez is tartalmaz szubjektív vonásokat. Talán az lehet az oka, hogy én is csak egy szubjektum vagyok. Vagy valami ilyesmi. Mondhatnék embert is.


A megítélést rád bízom, Kedves Olvasóm. Íme:


2010.03.15. Magyarország nemzeti ünnepe, Budapest, Deák tér, Jobbik rendezvény.

Egy blog (1) szerkesztőinek jóvoltából gyarapíthatjuk ismereteinket a Jobbik természetéről. Egyúttal annak is újabb bizonyítékát kapjuk, hogy a magyar jogalkalmazó szervek hogyan támogatják a magyar neonáci, újnyilas jelenségeket (legalább nyolcadik éve már(2)). A videofelvétel(3) önmagáért beszél, kommentár sem szükséges. A mandiner.blog cikke(4) némi adalékkal szolgál a látottakhoz.(Köszönet a mandiner.blog munkatársainak.)

Ha valamiért valaki nem tudná a felvételt megtekinteni, röviden a lényeg: a Jobbik a nemzeti ünnep ürügyén tartott választási kampánygyűlése végefelé a Jobbik saját külön "nemzeti himnusza", a "székely himnusz" hangjai szóltak. Jobbikos "felügyelők" terrorisztikus viselkedéssel, agresszív, becsmérlő szavakkal jelezték a járókelőknek, hogy vigyázzba illene állniuk. Aki nem így tett, arra hangosan rákiabáltak, hogy nem magyar, hogy zsidó. Egy fiatal férfiba is belekötöttek, aki nem bírta elviselni, hogy a neonácik zavartalanul játszhatnak csendőrszerepet, és visszaszólt.


Talán be is húzott egyet a provokátornak, vagy csak akart - a kritikus pillanatok a felvételből nem világosan kivehetők. Némi dulakodás kezdődött, a fasiszta jelző is elhangzott. Mire a közelben álló rendőrök közül ketten azonnal odamentek, és a fiatalembert azonnal "megfogták". A Jobbikos aktivista, (valójában neonáci provokátor) mondja a szövegét, hogy feljelentést akar tenni, mert a fiatalember megütötte, lefasisztázta(5). Közben több neonáci is közelít a fiatalemberhez, aki talán nem érzi, hogy a két rendőr meg akarná védeni, ezért menekülni akar. A rendőrök elkapják, a földre teperik, nekinyomják a kirakat üvegének. Közben a neonáci hangadó a rendőröket "instruálja": "Fogják meg!", "Bilincseljék meg!", "Segítsek én?". A rendőrökkel közli: "Följelentem!", "Én katonai őrnagy vagyok!", "Nekem ez kellemetlen, hogy egy magyar gyűlésen vagyok, és pofán vernek!". Majd hívja a társait: "Vannak tanúk?". Azonnal több szélsőjobbos jelentkezik, hogy vállalják a tanúskodást. Az áldozat tiltakozik, bizonygatja, hogy a neonácik kötöttek bele, ő csak egyszerűen közlekedni akart az utcán. Közben ő maga is káromkodik, trágár kifejezéseket használ, ebben a helyzetben mi mást is tehetne: nem elég, hogy a neonácik lezsidózták, akadályozták szabad mozgásában, még a rendőrök is őt teperik le rendkívül durva módon.


Közben több rendőr és sok szélsőjobbos odagyűlik: immár több rendőr teperi az áldozatot, miközben a szélsőjobbosok zavartalanul szidalmazzák, gyalázzák, és egyszer csak elindítják a komcsizást: "Komcsit fogtak! Komcsit fogtak!"


Lincshangulat kezd lenni, de a rendőrök arra vigyázni próbálnak, hogy a szélsőjobbosokat ne engedjék testközelbe. És lincselésre nincs is szükség, a rendőrök elvégzik a neonácik helyett azt a fizikai bántalmazást, ami a törvényesség látszatának is megfelel, és a felajzott neonácikat is kielégíti. Valamelyest.


Az áldozatot elviszi a rendőrautó, a szélsőjobbosok hangos szidalmazása, fenyegetése, üdvrivalgásnak is felfogható kórusától kísérve.
Egyetlen szélsőjobbos adatát nem vették fel, nem igazoltatták egyiket se, az egész felvétel azt sugallja, mintha a rendőrség a szélsőjobbosok segítője lenne.


A felvétel egyúttal arra a bizonyíték, hogy a fasiszta-nyilas eszméket vallók számára teljesen mindegy(6), hogy valójában kicsodák gyűlöletük tárgya: először lezsidózták a nekik nem engedelmeskedőket, a végén odagyűlők pedig lekomcsizták - anélkül, hogy egyáltalán tudták volna, hogy pontosan mi és hogyan történt. A gyűlölet maga teremti meg gyűlölete tárgyát.

____________________

Források:
(1) http://mandiner.blog.hu
(2) A magyar rendőrség keretein belül ott munkálkodik zavartalanul évek óta egy szélsőjobbos "különítmény": a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ: http://www.tmrsz.hu) (http://www.tmrsz.hu/sajto/724-hvg-kibekult-jobbik-tmrsz.html) (A linkekre kattintva jelenleg az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium honlapja jön be, de kézzel átmásolva a böngésző címsorába a webcímet a Tettrekész honlapja nyílik meg. Érdekes megoldás. Gondolhatnánk programozási hibára. De azt is hihetjük, hogy ez nem véletlen trükközés: jelképezheti, hogy tulajdonképpen már az egész minisztérium szélsőjobbos befolyás alatt áll.)

(3) https://www.youtube.com/watch?v=IBlaw1E6o6o

(4) Komcsit fogtunk! - avagy Zsidó, gyere át a zebrán! http://mandiner.blog.hu/2010/03/15/komcsit_fogtunk_avagy_zsido_gyere_at_a_zebran

(5) Magyarországnak még valamirevaló neonácijai sincsenek: a magyar neonácik (újfasiszták, újnyilasok) nem vállalják fel saját eszmerendszerüket. Pereket indítanak rágalmazás, becsületsértés címén, ha valaki őket lefasisztázza, lenácizza. És a magyar bíróság többnyire a javukra ítél. Arra még nem ismerünk példát, hogy önmagában a "nyilas" jelző alkalmazása miatt feljelentettek-e valakit.

(6) Martin Niemöller
http://anton.honlapepito.hu/?modul=oldal&tartalom=1097840 http://hu.wikipedia.org/wiki/Martin_Niem%C3%B6ller http://en.wikipedia.org/wiki/Martin_Niem%C3%B6ller http://www.history.ucsb.edu/faculty/marcuse/niem.htm

Als die Nazis die Kommunisten holten, habe ich geschwiegen, ich war ja kein Kommunist. Először kommunistákért jöttek - nem szóltam, mert nem voltam kommunista. "They came first for the Communists, and I didn't speak out because I wasn't a Communist;
Als sie die Sozialisten einsperrten, habe ich geschwiegen, ich war ja kein Sozialist. Aztán a szocialistákért jöttek - nem szóltam, mert nem voltam szocialista. Then they came for the socialists, and I did not speak out because I was not a socialist;
Als sie die Gewerkschafter holten, habe ich geschwiegen, ich war ja kein Gewerkschafter. Aztán a szakszervezeti tagokért jöttek - nem szóltam, mert nem voltam szakszervezeti tag. Then they came for the trade unionists, and I did not speak out because I was not a trade unionist;
Als sie die Juden enisperrten, habe ich geschwiegen, ich war ja kein Jude. Aztán a zsidókért jöttek - nem szóltam, mert nem voltam zsidó. Then they came for the Jews, and I did not speak out because I was not a Jew;
Als sie mich holten, gab es keinen mehr, der protestieren konnte. Aztán értem jöttek - senki sem maradt, ki szólhatott volna értem. Then they came for me and there was no one left to speak out for me.

Szólj hozzá!

Címkék: politika jobboldal rendőr félelem fasizmus antiszemitizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://e-vita.blog.hu/api/trackback/id/tr761866081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Pontos idő, Budapest

Friss kommentek

Frissekhez gyorskapocs

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása