HTML

Bejegyzések


Rohanunk a ...

2009.05.23. 13:04 :: e-Vita

Helyettem írták:

"A helyi Kapos-tv honlapján látható egy jelenet: http://www.kapos.hu/index.php?cid=70297

 

Akikről szó van, fényes nappal raboltak ki két diáklányt, aznap volt a tárgyalásuk. Nem elesett, nyomorban élő emberek. Holnap majd ők is vonulni fognak már, saját gárdát alapítva.


Aki a fenti mozgóképen artikulálatlan hangon támad rá a forgatókra, semmiben sem különbözik a gárdistáktól. Ugyanolyan rasszista is lehet, csak ellenkező irányban. A maga félelmetesen gyűlölködő, mély torokhangján a kulturális szakadék másik oldalán van, érdemben együtt a szélsőjobboldaliakkal, és ezen semmit sem változtat, hogy a szélsőjobboldaliak szegény romákat vadásznak le. A viszontgyűlölet már rég itt van, a torokhangú üvöltésében a televíziós forgató stábbal szemben, mely ész nélkül menekült be a mellékutcába. A stábot senki sem védi meg, mert nincs számukra védelem; ahogy a mai politikai Magyarország nem képes megvédeni ma senkit a szélsőjobbtól, úgy nem képes megvédeni majd semmilyen szélsőségtől sem. Ettől a fenti filmen szereplő, autójából kiszálló torokhangú gyűlölködőtől és társaitól sem fog tudni megvédeni. Egyszer majd ők is jönni fognak. Nincs reakciósabb az elnyomottnál.


A baloldalnak minderre nincs beszédmódja. Bíró András megpróbálta ezt a kulturális szakadékot a romák vonatkozásában megfogalmazni néhány hónapja az ÉS-ben; TGM lerasszistázta. A bal oldal egy olyan MSZP-vel van összenőve, amely spontán volt titkosszolgálati gazembereket jelöl, mint Kivágónét. És ha ezt egy műsorban szóvá teszik, akkor az a válasz, hogy most nem ezzel kellene foglalkozni. Ez a válasz is ugyanannak a politikai nyomornak a része, amelyet a Gárda és a Tettre kész fémjelez, csak másként.


A szélsőjobboldali közbeszéddel szemben a hatóságok nem tehetetlenek. A tehetetlenség hibás szó. Azt nyújtják, amit fenntartóik. Ez nem tehetetlenség. Ez a szarban való létezés adekvát állapota. A volt pártállammal lelkileg összefonódott adminisztráció létmódja.


Mivel a magyar kultúra nem tudott mindezzel megbirkózni, beindul a „történelem”. Valószínű, hogy a baloldalnak a nulláról kell kezdenie ahhoz, hogy megszabaduljon attól a mocsártól, amely a napi politizálását jellemzi. A jobboldal politikai hentesei végzik el, amit a baloldal magától nem volt képes. Piszkos munka lesz. Miközben magukat is lenullázzák majd. Rámegy legalább két választási forduló. Azt a Magyarországot nem is tudom már elképzelni, ami utána fog jönni. Lábhoz tett fegyverrel szemben álló fehérekkel és romákkal, két oldalt meg a polgári élet romjai. De ahogy ki lehetett bírni sokaknak 1944-et, majd a pártállamot, ezt is ki fogják sokan bírni." (Ungvári Rudolf)

Én ugyan nem tudom biztosan, csak sejtem, hogy a poltikai-gazdasági háttérben olyan (mindenféle színű) összefonódások vannak, amit elképzelni sem tudunk.

 

És azt is tudom mondani, hogy egyik diktatúrának sem vagyok (még) közvetlen érintettje. Se a fasiszta tébolynak, se a kommunista ügynöki munkának. Ezért én csak a jövő nézőpontjából tudok ezekhez viszonyulni: nem is szeretnék a jövőben se érintetté válni, ill. hogy a következő generációk azzá váljanak.

 

És a megfigyelhető jelenségek alapján csak arra tudok következtetni, hogy egyik jelenlegi poltikai erőnek, parlamenti pártnak sem érdeke, hogy az ország refasizálódását megállítsák. Sőt ellenkezőleg.

 

Várom, hogy bármelyik bebizonyítsa: tévedek.

 

komment

Címkék: politika társadalom félelem fasizmus rasszizmus tendencia Tamás Gáspár Miklós TGM

A bejegyzés trackback címe:

https://e-vita.blog.hu/api/trackback/id/tr971139078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hiszek az emberben !! Hidd el talán mindegyik pártban akad "ebből az élőlényfajtá"-ból!!
Olvassátok el Efrajim Kishon: Volt szerencsém című önéletrajzát! Kötelező olvasmánynak adnám történelem-szakos közép és felsőfokú tanulmányok mellé!
Gondolom ahogyan az ő életét, úgy sorstársai bármelyikéét is megmenthette valamelyik "gyilkos" szervezet egyik-másik kivételes tagja!!!
@Saca-carolina: Nos, mert engem nem érintett ez a dolog, talán mert épp a prérin éltünk a problémás időszakban, másrészt mert én alig éltem még akkor, nehezen tudok kívülállóként ehhez szólni. Mindenesetre ezt 20 éve kellett volna tisztába tenni, és nem hagyni, hogy most a szélsőjobbosok ezt is használhassák a fegyvertáruk részeként, ill. hogy elbizonytalanítsák a normálisabb partokat. Akárhogy is: szerintem jelenleg a refasisztoid tendencia aggasztóbb, mint az ügynöki ügyeken rágódás. Ha már 20 éve a rendszerváltó urak elhanyagolták, akkor még hanyagolni lehetne valameddig, amíg nagyobb egyéb veszély fenyeget.

Pontos idő, Budapest

Friss kommentek

Frissekhez gyorskapocs

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása