HTML

Bejegyzések


Rend és fegyelem

2008.12.12. 21:39 :: e-Vita

Kedves Olvasóm!

Fájdalommal megtört szívvel tudatom, hogy a mai naptól a blog.hu által a felhasználók (blogolók, kommentelők) számára biztosított szabadságfok tragikus hirtelenséggel csökkent. Szomorúan, de kötelességemnek tartom tájékoztatásodat, hogy ezentúl csak úgy tudsz hozzám szólni (kommentelni), ha van "indapass" regisztrációd. Azaz: "indapass" felhasználó (továbbiakban: indás) vagy, és ekként bejelentkezel. Ez az "indapass" elnevezés ne rémisszen meg - én se tudom, mit jelent, de e tudás hiánya egyáltalán nem zavar.

A lényeg, hogy rá kell a blogcikk (magyarul: post) ill. az utolsó komment alatt a "Kattints ide" (sokatmondóan ismerős) szövegre kattannod, miáltal megnyílik a bejelentkező felület:

 

Ha már indás vagy, akkor könnyebb dolgod van, feltéve, ha rájössz, hogy melyik adatmezőbe mit kell beírnod. Az első segítséget megadom (a házigazdáim helyett) - a fenti ábrán a piros nyilak útbaigazítanak.

Ezen a felületen még van egy olyan szó, amelynek igazságtartalmában a mai nappal meginogtam: "szabadság". Természetesen, a szabadság definíciójaként tekinthetjük azt is, hogy azt tehetünk, amit szabad (amit megengednek) az adott korlátokon belül. Az, hogy ezeket a korlátokat időnként a korlátok gazdái beljebb tolják - hát istenem, ilyen az élet. Talán annyi különbség van a ketrecbe zárt állathoz képest, hogy mi ketrecet cserélhetünk. És valljuk be: amíg ezt megtehetjük, addig mégis csak miénk a szabadság. Illúziója.

Ha nem vagy indás, akkor mindjárt továbbmehetsz a kissé kevésbé finom tónusú "regisztrálj!" felszólításra kattanva, ahol csak pár adatot kell megadnod:

 

 

az email a legfontosabb - legalábbis a regisztráció idején léteznie kell, mert arra kapsz egy levelet:

 

 

...benne egy aktivációs linkkel, amelyre kattanva (vagy a böngésződ címsorába másolva) máris boldog indás vagy:

 

A "Tovább" gomb egy sokmindennel teli felületre vezet, ahol megtudhatod, hogy mi mindennek vagy/lehetsz még boldog használója. Mindezek a kommenteléshez teljességgel fölöslegesek, nem kell velük foglalkoznod, hacsak nem akarsz jobban belegabalyodni az indákba. Ha ezek után visszatérsz ide hozzám, a http://e-vita.blog.hu-ra, akkor máris tudsz kommentelni.

Ugye, hogy nem is olyan bonyolult?

Ha egyszer hősiesen átverekedted magad ezen a regisztrációs dzsungelen, később már a sokatmondóan ismerős "Kattints ide" után mindjárt be tudsz lépni, feltéve, ha megjegyezted az emailcímedet, és jelszavadat. Természetesen egy netpolgárnak egyre több regisztrációs megjegyeznivalója van, amit egy idő után képtelenség fejben tartania, ezért egy kis titkosított adattárban tartja, amit persze csak saját gépen tud leginkább használni. Tehát ha mondjuk máshol, egy vendéggépen (netkávézó, barát, stb. gépen) netel, akkor ott legfeljebb gyorsan csinál egy új, egyszerhasználatos indás regisztrációt (emailestül, mindenestül), aztán elfelejti.

Ugye, hogy nem is olyan bonyolult?

Eddig én is könnyen, gyorsan válaszolhattam Kedves Kommentelőimnek bejelentkezés nélkül, ezentúl csak akkor tudok, ha kéznél vannak a regis adataim, vagy én is mindig egyszerhasználatos regelést csinálok.

Akárhogy is: talán könnyebb elviselned e nem várt nehézségeket, Kedves Olvasóm, ha tudod: egyformán sújt bennünket.

 

Igaz, hogy szabad nicknév kitalálása is egyre nehezebb, az egyre tömegesebb regizések miatt, de immár mindenkinek ajánlom, a korábban emlegetett szógenerátorok használatát.

Ahogy egyre többször regizel be, úgy egyre gyorsabban, könnyebben fog menni :-)

Természetesen jobb lenne, ha mindig ugyanazzal a névvel szólnál hozzám, de azt úgyse tudhatom biztosan, hogy milyen név mögött mikor ki lakozik, hiszen az indásság bármikor megszüntethető és bármikor újra létesíthető. Ezért javaslom, hogy a kommentedet írd alá a standard (nick)neveddel - az a biztos.

 

Természetesen minden belépéshez egy kilépés művelete is társul. Ez kicsit egyszerűbb, amennyiben bőszen lefelé tekersz a lap aljára, amíg az "Egyéb" dobozkát meg nem leled:

Persze nincs nagy baj, ha elfelejtesz kilépni, legfeljebb a blog.hu látogatottsági statiszikáját növeled, mégha "virtuálisan is".

Ezt a dobozkát persze átrakhatnám máshová (ha még engedik a háziak) - de hova? A legpraktikusabb valahol a lap tetején lenne, de akkor megbontja az imázst...

 

Hát mit mondjak: a karácsonyi (mikulás) ajándékhoz virgács is dukál - megkaptuk.

És lenne még véleményem a dologról, de kétségeim támadtak afelől, hogy engednék-e a házigazdák itt közzétennem.

Nem szivesen hagynám itt a blog.hu-t, mert technikailag a legjobbnak tartom.

Azonban lehetséges, nem árt kicsit szétnéznem a külföldi szolgáltatók között - minden eshetőségre.

komment

Címkék: blog demokrácia blogszolgáltatás hellókarácsony

A bejegyzés trackback címe:

https://e-vita.blog.hu/api/trackback/id/tr47819721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyugodtan tedd kozze. Majd valaszolok, ha mashogy gondolom, te meg max kimoderalsz (te blogod).
Ize, az emailcim es jelszo mezok eltitkositasa valojaban egy bug, ha megnezed a blog.hu cimlapjan, ott jol ki van irva, hogy melyik melyik, de ezen a kozbenso belepooldalon lemaradt, meg fogjuk fixalni.
Én (ÉN!) a legmesszebbmenőkig tiszteletben tartom a véleményszabadságot. (Lásd még: Ne tégy másokkal olyan, amit magadnak se kívánsz.) Nem tekintem magam tévedhetetlennek, nem hiszem, hogy az én véleményem az egyetlen Igazság. Ha mindenki egyformán gondolkodna, nagyon unalmas lenne az élet. Tehát csak a nagyon durva stílusú szövegeket modizom ki. Ez a legritkábban fordul elő, tekintve: kis forgalmam van, nem a mennyiségre hajtok, és a témáimra is ritkán repül rá a netcsőcselék. Téged meg nem olyannak ismerlek, aki útszéli stílussal kompenzálná a racionális érvek hiányát.
És: főnökeim sincsenek, akik parancsára modiznom kéne a saját blogomban.
Csak remélni merem, hogy a moderálás szabadságától nem fosztanak meg a házigazdáink.

Bug: a blog.hu címlapját a legritkább esetben nézem, akkor is inkább csak véletlenül. Lehet, hogy egyedül lennék, aki nem a főbejáraton közlekedik?
Nem mindenki valaszthatja meg, h milyen temarol ir posztot, van, hogy olyanrol kell irnod, amire a csocselek biztosan es kimeletlenul rarepul.

Nem te vagy az egyetlen, aki arra jar (de azert te is rajottel, h mit hova kel irni :-).
Hát igen. Mindenesetre jól megdolgoztatott a blog.hu, mire a szabad kommentelő kütyüt rendesen bepaszíroztam a blogomba! És még mindig nem tökéletes, de legalább elfogadható. Ezt ki kell pihennem.

Pontos idő, Budapest

Friss kommentek

Frissekhez gyorskapocs

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása