HTML

Bejegyzések


Recept

2008.01.28. 13:08 :: e-Vita

Avagy: a jó élet készítésének titka.

15 komment

Címkék: könyv anyanyelv világegyetem élet dolgai

A bejegyzés trackback címe:

https://e-vita.blog.hu/api/trackback/id/tr53314361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"És hát végülis az ember is csak egy állat valahol."

Nem túl régen egy fórumtárs érdeklődése kapcsán magam is hasonló következtetésre jutottam az írás vége felé. Ma azt mondanám, az ember annyival több az állatnál, hogy képes annak értékelni,definiálni magát aminek akarja. ..." 5000 év írott történelme arról tanúskodik, hogy a világ változik körülöttünk, de mi nem változunk. Az emberiség genetikailag, intellektuálisan pszichológiailag ugyanolyan maradt." - mondja Beszteri Béla.

www.inco.hu/inco3/tudas/cikk3h.htm
Köszönöm a linket, érdekes olvasmány: egy század belesűrítve tőmondatokba. Lehetne vele itt-ott vitatkozni, főleg, ahol nem egyértelműen tényszerű következtetést találunk.
Pl. azzal is, hogy az emberiség nem változik.
Szerintem igen: korcsosul.
Szerintem ez így ahogy leírtad , s Beszteri Béla leírta nem igaz!
Méghogy az ember 5000 év alatt nem változott! Hát mindaz a tudás ami az emberben ma van, hogy itt ülünk a net előtt és ezen vitatkozunk ez "csupán a világ változása lenne körülöttünk" ?!
Ezt a világot nem az ember változtatja részben?!

Mintha nem egy materialista írta volna az előbbi "kommentet" !

Lenne Egy FELSŐBB HATALOM (pl.Isten, isten-szerüség, magasabbrendű-szellem stb) AKI
ezt a világot körülöttünk mozgatta ?! Ezt én nem fogadom el!

Ettől függetlenül az ember is csak egy állat valahol! Ezt elfogadom!

Még azt is hogy sok szempontból, némelyik állat(faj, vagy egyed)- hez képest AKÁR ALACSONYABBRENDŰ ÁLLAT !!
Akkor pontosítsunk. Nézőpontot.

Ha a materializmust (legalább is kozmikus éetelemben)elfogadjuk,az ember egy olyan környezetben él amely évmilliárdok óta leginkább a termodinamikai törvényszerüségeknek megfelelően létezik, változik, és állandó.
Az, hogy az ember ebben a felfoghatatlan világban egyátalán kialakult önmagában csoda, de ha a méreteket is figyelembe vesszük, hát keresnünk kellene egy írdatlan nagyítót. Persze, hogy változik az ember,önmagához képest, és iszonyúan jelentéktelen változást okoz a világegyetemben, leginkább a maga mikro-nál is kisebb környezetében, mely környezet majd ugyanúgy a termodinamikai egyensúlynak megfelelően végzi be útját.
De ha a komfortérzethez szükség van a nagyszerűség érzésére, ám legyen.

Na kellett nekem itt "beleszólnom a TUDÓK szövegébe", ez aztán a brilliáns meghatározás!
Megnyugtatlak, hogy az "én komfortérzésemhez nincsen szükség nagyszerűség érzésére", s részemről nincs is ez az érzet!
Mint azt a kommentem utolsó mondatában azt hiszem jelzem is!

Csak annyit akartam megjegyezni, - akkor már én is pontosítok - a mi kis mikrovilágunkban, az "emberiség mint a világegyetem aprócska részé"-ben - arányítva persze így már az idő-intervallum nagysághoz is - nem csak passziv részei voltunk a fejlődésnek!
Igaz - sokkal több a negatív hatás amit az ember "művelt" mint a pozitiv hatás (ami által lett néhány ember "MŰVELT" ), - dehát azért egy picinykét fejlődtünk is, s fejlesztettünk is!
Néha - mint az e-Vita is írta - fejlődtünk: VISSZA !!!
Aláírom ezt is , csak kiegészítve : sok szempontból "vissza IS " !!
Karla: köszönjük ezt a töményen magvas, tartalmas okfejtést. Le vagyok nyűgözve :-)
Talán pontosítani kéne: talán erkölcsi értelemben nemigen van változás. Persze itt most el kezdhetnénk boncolgatni az erkölcs fogalmát ...
Kedves Saca !
Éppen a "fejlődést" forszírozzuk, a fejlődést is az a nagy eszünk találta ki, mint fogalmat. Annyi mással egyetemben, keresve valami kapaszkodót a végtelenben.

És Kedves Éva !

Éppen, hogy az erkölcs az ami nagyon sok változáson ment át, bizony nem ez a hely a boncolgatásra, csak annyit hogy az erkölcs passzív fogalom, a tett valamiféle értékmérője, s valójában a (jó)tett számít...

Karla: "nem ez a hely a boncolgatásra," miért is nem? És ha nem, akkor melyik az a hely?
Ez itten egy bonyolult hely,(akár a többi blogfelület), főként a hozzászólások technikai kivitelezése miatt, szövegformázás, hivatkozás, kép meg ilyenek. Egy tisztességesen moderált fórum alkalmasabb lenne, a Mo.hu már rég nem az, Te pedig érthető averziók miatt nyilván nem jössz IDE..ide-ide.hu/forum/index.php?sid=a6f2fa2696799f64c7f13f24c31af326
Volna-é valami ötleted, javaslatod, mondjuk egy honlapon (pl. bocskai.atw.hu)üzemelő egyszerű fórumfelületet illetően?
Karla: "averziók" - hát ha ezt ( e-vita.blog.hu/2007/10/28/tomor_gyonyor ) annak lehet nevezni...
Egy barátommal ötölünk épp egy fórum/blog beindításán, úgyhogy én igazán azt szeretném megcsinálni és üzemeltetni csapatmunkában, és odagyűjteni az arra érdemes (eddigi és újabb) net- ill. valós ismerősöket - elegem van az értelmetlen, diktatórikus moderációkból, korlátozásokból is. Ezt hamarosan 2-3 héten belül, de max. 1 hónapon belül tető alá hozzuk. Mivel induláskor/szervezéskor még nem minden infó publikus, ezért levélben/telefonon is meg foglak benneteket keresni.
Most még elvi/technikai kérdéseket is tisztázni kell, ami szintén nem tartozik a széles publikumra. Úgyhogy nyitott kapukat döngetsz :-D
És kérlek Karla, hogy többé azt a webhelyet, linket az én blogomba nem írd be többé, mert kénytelen leszek kimoderálni.
Talán megérted, ha az előbb belinkelt postomat és csatolt részeit megtekinted (ha még nem tetted volna). És még mindig nincs vége a vesszőfutásomnak, úgyhogy "averzió"-nak nevezni nagyon gyöngéd kifejezés ahhoz a kemény kálváriámhoz, amit az én drágámnak köszönhetek. Ha esetleg nem értenéd, kérlek, keress meg levélben.
e-Vita:Remélem EZT a blogodat nem fogod megszüntetni?! Nagyon sajnálnám! Volt egy kérdésem hozzád még a "Rongyok" végén! Megköszönném, ha pár szóval arra is és erre a kérdésemre is felelnél! Szia: SACA
Az előbbihez pontosítás: A "Rongyok" végén 08.02.01.....11.44.41-kor! Érdekelne,hogy valóban az a technikai probléma volt-e?!
Tudod "jó pap is holtig tanul" (a rossz meg gondolom még kicsit "tovább" is, elvégre akkor "már közvetlenül a Főnők okít(hat)ja" ) s én se jó se pap nem vagyok!
Eddigi segítségeidet is, s a mostani válaszodat (előre is) köszönöm!
SACA: persze, hogy nem szüntetem meg. Ez továbbra is a személyes blogom marad, kicsit vegyes felvágott - bár ez sem privát blog a témákat illetően, de itt én vagyok egyszemélyi "főnök", tehát nem kell senkivel egyeztetnem, mi hogyan legyen benne.
A másik viszont "közösségi" lesz több értelemben: csapatban fogjuk csinálni, tehát többünk egyeztetett véleménye alapján fog létrejönni, működni, és "társuralkodás lesz", bárki, aki arra édemes(ennek az elvein is dolgozunk) jogosultságot fog kapni cikkírásra, moderációra, és elsősorban politikai vonulata lesz. Úgyhogy téged is kinéztelek már magamnak, mint lehetséges csapattárs - úgyhogy ha megengeded, majd levélben is megkereslek, ha itt az ideje. Remélem, hamarosan.
Korábbi kérdéseidre, technikai dologora visszatérek majd, de most ennyire volt időm. Addig türelmedet kérem.
Köszönöm a részletes
"kimerítő"
válaszodat!Türelmesen várok, hiszen hozzáértőnek absz.képzetlen számára az "okítás" (a technikai rész vonatkozásra gondolok) valóban nagyon
"kimerítő",
ezt saját szakmámban (is) tapasztaltam, s én erre a válaszodra igazán ráérek!

Amit "nagyon-nagyon tudni szerettem volna" - azt megtudtam!

Van mit "tanulgatnom",és "gyakorolgatnom" addig is!
Mégegyszer köszi: SACA

Pontos idő, Budapest

Friss kommentek

Frissekhez gyorskapocs

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása