HTML

Bejegyzések


Bírósági turizmus

2009.11.21. 06:37 :: e-Vita

Az ember az interneten sokfelé elvetődik. Véletlenül, vagy akarva. Bárhogyan is, de különös dolgokra bukkanhat. Így történhetett, hogy egy izgalmas programra leltem(1). Egy túraajánlatra. November 19. csütörtök délelőttre hirdette meg egy hagyományőrző egyesület. Cél: Budapest, Markó utca 27. II. emelet 79. terem.

 


Felvillanyoz a lehetőség. És a titok. Mert részleteket nem árulnak el a meghirdetők. Mégis, milyen felszerelés szükséges? Túrabakancs? Túlélőkészlet? Ami biztos: egy bírósági tárgyalás is szerepel a túra programjában. Hát ilyet még egyetlen utazási iroda sem talált ki. Unikum. Hungarikum. Ezt nem lehet kihagyni. Jelzem túrakedvelő barátaimnak is, miért csak én legyek részese e kalandnak? Igaz, a legutóbbi, csaknem 20 km-es kirándulásunkhoz(2) képest ez a táv semminek tűnik. De attól függ, honnan indulunk. Mert pl. Szentgotthárdból közelítve egészen kiadósnak ígérkezik. Vagy Jászkisérből(3). Sőt még a Rákoskeresztúri temető 298-as parcellájától is(4). Pláne gyalog (5).
 

Gójékat ismerve, ők bizonyára motorral közelítik meg a célállomást. Ők nem olyan edzettek, mint mi. Épp elég lesz nekik a két emelet megmászása. Pláne, hogy ily régi épületekben, mint a bíróságé, az emeletek magassága számottevő. És ha netán ezt se bírnák, hát ott vannak a liftek segítségül. Motorral, melyben macsó erejük rejlik.(6), tán még ők se mehetnek fel a másodikra. Bár, ki tudja. A hagyományőrzésnek ma nagy tisztelői a magyar állami intézmények(7).
 

Időben érkezünk. Többségünk Budapestről, tehát az épületig nem volt nagy kihívás a túra. No de még csak most jön a java: két emelet. Plusz a bírósági épület labirintusában megtalálni a célállomást. Akár tájékozódási futásnak is felfoghatnánk, ha nem igazodnánk a hely szelleméhez, amelyhez nem illik a futkosás. Hát illedelmesen hagyjuk magunkat és motyónkat átszkennelni, mert a ballibes népség már csak ilyen reménytelenül jólnevelt.

Gójmacsó urak már előttünk járnak (motortalanul), élükön a főmacsóval, Imi Blúzzal. (Nem tudom biztosan, hogy ez-e a neve, de a Blú-nak semmi értelme. Lehetne még Blue, de az nem illik hozzá, lévén tetőtől talpig fekete, és a haja sem kék. A Blues is értelmes szó lenne, de egy csizmatalpig magyarosch macsóhoz nem illenek ilyen idegenszívű szavak.)
 

Mert életemben másodszor járok e épületben, fogalmam nincs, hol lehet a 79-es. És mert végül is gójmacsó urak tekinthetők túravezetőknek, hát utánuk vetem magam. Túratársaim egyszer csak eltűnnek mellőlem, talán valami más látnivalót találtak fakultatív programként. Én túravezetőimre bízom a sorsom, kocogok utánuk. Tempósan mennek, úgy tűnik, ekkora távot mégis könnyen elbírnak. Még kicsit le is maradok. Befordulnak. Hohó, ott lesz a 79-es! Nézem: sehol a túravezetők. Hová lettek? Nézem: hát ez egy büfé. Túra közben bizony könnyen megéhezik, megszomjazik az ember. Pláne ha macsó. De nem én. A legközelebbi túra szervezésekor azért mellékelhetnének egy térképet is a terepismerettel nem rendelkező résztvevők számára. Nem minden túrázó számára ismert-kedvelt kirándulóhely a bírósági épület.
 

Visszafordulok. Mégis megkeresem a társaimat. Iránytűt is hozok legközelebb magammal. De nincs nagy baj: társaimra lelek. A 79-es várószobájában. Az idő gyorsan telik. A helyiség kicsit lassabban, de azért kitartóan. Felvetődik a gyanú, hogy több a turista, mint a 79-es befogadóképessége. Érdekes eljátszani a gondolattal, hogy mi alapján fognak szelektálni, ha nem fér be mindenki. (Rámpa nincs. Még.)

 

A túravezetők lehetnek öten-nyolcan (nem mindenki van talpig macsóban, ezért a bizonytalanság). Turisták 30 körül. 1-2 médiamunkás, rangrejtve. Szép kis demokrácia az, ahol már a sajtómunkásoknak is rejtekezni kell. A ballibes média jeles képviselőinek(ha vannak még ilyenek) nyoma nincs. Fogalmuk nincs, miről van szó. Vagy nem érdekli őket. Andrassew Ivánt kivéve.
 

Gójék eszmerendszerüket kívül (is) viselik - hátulról: nagyMagyarország térképét hátukra vették. Egyikük pólója szintén hátulról közli a világgal: "sorstalanok, hagyjatok békén!" Talán szemtől szembe nincs elég mersz?
 

Ezek a jelképek, jelmondatok, és az általuk hordozott eszmerendszer ugyan felvetik egy egyszerű jogszenvedő állampolgárban a törvénysértés gyanúját(8), de hát Magyarország egy szabad ország.
 

Nekik.(9)

_______________________

Folytatás: Túra, csúcsra
 

Források:

(1) http://www.gojmotorosok.hu/index.php?page=events

(2) http://evita.nolblog.hu/archives/2009/10/25/Eroltetett_Menet_2009_-_A_temetoben/

(3) Jászkisér: fasisztoid katonai bázis?: http://antifa-hungary.blogspot.com/2009/11/jaszkiser-fasisztoid-katonai-bazis.html

(4) A 298-as botránya: http://298.nolblog.hu/

(5) http://evita.nolblog.hu/archives/2009/10/29/Radnoti_Menet_2009/

(7) http://magyargarda.hu/node/508

(8) Párizsi békeszerződés, II. rész, politikai rendelkezések, i. cím, http://www.hunsor.se/dosszie/1947parizsibeke.pdf

(9) Bakács Tibor rádióműsorában a "Na mi van, Gój Motorosok, mi van fasiszták, nem ismeritek a történelmet?" kérdést tette fel. A gój motorosok szerint a Budakeszi kitörés dicsőséges harc volt, az egykori történelemszakos Bakács Tibor szerint inkább véres leszámolás. Ennek kapcsán hangzott el a fenti kérdés. Gójék aztán a kérdés miatt rágalmazásért fogták perbe Bakácsot, melyet első fokon megnyertek. http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=91438

komment

Címkék: jog bíróság fasizmus tendencia

A bejegyzés trackback címe:

https://e-vita.blog.hu/api/trackback/id/tr341540317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Mortimer perén, vagy a Gárda perein is annyian vannak, mint az oroszok (főleg újságíró). Szóval az ötlet életképes...

Pontos idő, Budapest

Friss kommentek

Frissekhez gyorskapocs

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása