HTML

Bejegyzések


Magyarország: A fasiszták zászlaja alatt

2009.05.17. 19:29 :: e-Vita

MAGYARORSZÁG

A fasiszták zászlaja alatt* (1.oldal)

Christian Schmidt-Häuer, Budapest | © DIE ZEIT, 07.05.2009 Nr. 20

 

Milyen mélyre süllyedhet egy ország? Magyarország jószerével csődben van, szél­sőjobboldaliak támadnak “cigányokra, zsidókra és idegenszívűekre”, és szinte senki sem szegül ellen.

 

 

 
Újfasiszta felvonulás Budapesten, az ismeretlen katona sírjánál (2006)
© KISBENEDEK ATTILA /AFP/Getty Images

 

A filozófus bevásárolni volt, és már majdnem hazaért. Fényes nappal volt Budapest belvá­rosában. A 19. század végi szűk mellékutcában a szélsőjobboldali Magyar Gárda egy csapata jött vele szembe. Menetlépésben. Fekete egyenruhák, ellenzős sapkák, katonai csizmák. Piros-fehér csíkos sálak; azok a színek, amelyeket utoljára a náci idők az utolsó magyar fasisztái viseltek. Az osztagparancsnok vezényelt: „egy, kettő, egy…!” Fellendí­tette a karját és átüvöltött a filozófusnak: „Heil Hitler, hogy van, Tamás úr?”

 

A zsidó értelmiségi Tamás Gáspár Miklóst a televíziós vitákból nem csak Magyarországon ismerik. A franciák, olaszok, románok és a szlovákok is értékelik finom elemzéseit. Buda­pest radikális évjáratai viszont az „idegenszívűek”, azok közé számítják, akik a néptestet elszennyezik. A Kurucinfó honlap nyitó oldalán fényképe egy sírkeresztbe foglalva látható. A honlap felsorolja a zsidókat és a többi ellenséget: neveket, címeket, telefonszámokat, hétvégi házakat, ismerősöket.

 

A zsidók a városokban – Budapestnek körülbelül 200.000 zsidó származású polgára van – eddig még simábban megúszták, mint a romák a falvakban. Két éve repülnek újra és újra Molotov-koktélok házaik tetejére. Az égő házból menekülő családokra rálőnek; itt egy apa hal meg a fiával, amott egy anya a lányaival. Az elmúlt hetekben egy tucat Molotov-koktél repült a kormányzó Szocialista Párt (MSZP) politikusainak házaira.

 

A Magyar Gárda kemény, mint az összeszorított ököl és éles, mint a kard”

 

Ez lenne Magyarország, a legendás emlékek földje? A gazdasági csoda első turistáinak célországa, akik Lieselotte Pulver Piroskájának(1) nyomait követték a pusztában? A gulyásszocialista állam, amit a szovjet birodalom alkotó és látszólag jókedvű szabad pa­rasztjai a polgári jólét mikrovilágává foltoztak át? Amelynek a kommunizmus és a kapita­lizmus között utat találó cserkészei pontosan a húsz évvel ezelőtti májusban lebontották a határzárat Ausztria felé, és ezzel zsilipet nyitottak az NDK-polgárok menekülőhullámai­nak?

 

Volt egyszer ez a Magyarország. Budapestet ma annyira fenyegeti az összeomlás, mint az omladozó angyalokat a városközponton túli renoválatlan negyedeinek klasszicista hátsó udvaraiban. Az államcsődöt októberben csak egy húszmilliárd eurós gyorssegély akadályozta meg. A Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Központi Bank és az EU a legnagyobb hitelcsomagot állították össze, amelyet a jelenlegi válságban egyáltalán ad­tak. A pénzügyi világválság csak élesen rávilágított arra, mennyire kiszolgáltatott Magyar­ország gazdasága és mennyire deprimált a társadalma. A tragédia, amely az átalakulási folyamattal zúdult az országra, már korábban körvonalazódott. Éppen a rendszerváltozás volt az, ami az alig tízmilliónyi magyarral éreztette, valójában milyen szegény nyers­anyagok nélküli és adósságheggyel sújtott országuk, és hogy már a rendszerváltás előtt is ilyen volt. Már Kádár János kommunista vezetése kölcsönből hagyta a népet fogyasztani, hogy elfeledtesse az 1956-os népfelkelést – 1989 előtt az egyetlent, amely a szovjet tan­kokat átmenetileg elűzte.

_____________________________________
*Eredeti cikkből fordította: Nagy Dénes Lajos; A cikk 4 oldalas - a többi oldal fordítása folyamatban.
Forrás: http://www.zeit.de/2009/20/Ungarn?page=1

(1) Liselotte Pulver volt a címszereplője a sok német turistát Magyarországra vonzó „Ich denke oft an Piroschka” (Gyakran gondolok Piroskára) című filmnek (1955).

 

komment

Címkék: politika történelem társadalom félelem náci fasizmus antiszemitizmus rasszizmus magyar gárda tendencia

A bejegyzés trackback címe:

https://e-vita.blog.hu/api/trackback/id/tr141127126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jó nekünk az, ha ilyen cikkek jelennek meg rólunk a külföldi újságokban?
És nem nagyon tiltakozunk?

Van egy másik is, és a blog címe alapján először erre gondoltam:
"Anna Porter, született Szigethy Anna, torontói író, Fasizmus, az új generáció című cikke Magyarországról a The Globe and Mail 2009. május 9. számában jelent meg. Anna Porter a torontói Rákóczi Alapítvány 2009-es kitüntetettje."
Erről beszélgetett a Klubrádió Kontra c. műsorában Orosz József és még pár ember. Hallgattam, rossz érzés fogott el. (Nekem mások a tapasztalataim.)

Én nem értem ezeket a szerzőket.
Marginális jelenségeket általánosítanak, miközben éppen mindenki ez ellen az általánosítás ellen szólal fel.
Én ezeket nem fogadom el. Mert mindegy milyen oldali valaki, de az ilyen minősítését Magyarországnak (en bloc) nem szabad hagyni.

Inkább írjunk a május 16-ai szombati antirasszizmus elleni demonstrációról, amelyen kirekesztettük a kirekesztőket. :-)

Az országunk jó hírnevét kell növelnünk, nem elhallgatva persze a rosszat és gonoszat, gyengeségeinket sem, de nem is fetisizálva ezeket az elszigetelt és ritka jelenségeket.

Persze, észrevehető a sajtóhírekből, hogy az utóbbi időben megszaporodtak az ilyen jelenségek. De talán az anyagi, létbeli problémák adnának ezkre némi gyenge magyarázatot.
Magam részéről mégis inkább tűrném a nehézségeket, mint hogy embertársaimnak okozzak bajokat!

Nem tudom, hogy mit lehetne tenni? Mert ha ezeket most gumicsontként rágjuk, mert ezt rágatják velünk, hogy elfedjék a gazdasági, társadalmi és egyéb bajokat, akkor nem csoda, ha a külföld is úgy viselkedik velünk szemben, ahogy.

Régi szép hírnevünk, erkölcsiségünk hova tűnsz az éji homályban? :-(((

"Nem tudom, hogy mit lehetne tenni? Mert ha ezeket most gumicsontként rágjuk, mert ezt rágatják velünk, hogy elfedjék a gazdasági, társadalmi és egyéb bajokat, akkor nem csoda, ha a külföld is úgy viselkedik velünk szemben, ahogy."

Teljesen egyetértek! Ez olyan mint mikor a "Hideg napok" regénnyel és filmmel mi elismertük a Délvidéken történt háborűs bünöket, REMÉLVE, hogy elismerik végre a MAGYAROK mint kisebbség elleni ugyanott a MÁSIK NEMZET által elkövetetteket!
De EZ EGYOLDALÚ maradt, maradtunk MI MAGYAROK a nyugat szemében bünös nép...!
Szlovákiában ugyanez a helyzet! Sokkal erősebb a szélsőjobb mint nálunk, de erről BÖLCSEN HALLGATNAK a szlovákok is, és a NYUGATI SAJTÓ IS !!!

Kellene már kicsit az a MAGYAR ÖNÉRZET....- ami nem szélsőséges - ...DE MEGVÉDENÉNK MAGUNKAT A NYUGATI SAJTÓBAN IS.....nem pedig még ostorozzuk saját magunkat,- hiszen nem szélsőségesebb a mi KÖZÉLETÜNK mint a környező államoké!!

Szerintem is elég a "gumicsont"-rágásból...a valós problémák elkendőzése céljából!!!

CSATLAKOZOM az előző kommenthez!!
@kunszi: "ne a tükröt szidd, ha a pofád ferde" - szól a mondás. Magyarországnak egyetlen esélye a refasizálódással szemben, ha külföldre teregeti a szennyest, ami attól, hogy nem beszélünk róla, még létezik.
Mert országon belül úgy néz ki, semmit se lehet tenni: az egész hivatalos Magyarország közös erővel dolgozik évek óta az ország refasizálódási projektjén. És azok pénzén is, akik a fenyegetettjei a tendenciának.
A civilek meg hagyják. Még azok is, akik közvetlenül érintettek.
@Saca-carolina: mit lehet tenni? Pl. ott kell lenni a Szent István parkban, szombaton ismét. És csatlakozni kell a Holokauszt elleni törvény megszületéséért indított aláíráskampányhoz itt: www.holtvolt.blogspot.com. Sokkal többet tehetünk, mint amit teszünk. Mert a semmihez képest bármi több.
@e-Vita: Ott lenni az tud aki ezt közlekedésben meg tudja tenni, és nem lakik a "fészkes-fővárostól" többszáz kilóméterre!
A link-et mit megadtál ismerem, ha megnézed: a MANIFESZTUM első aláírója vagyok.....!
De a @kunszi-nak írtakkal nem értek egyet!
Nézd meg a szlovákok....de még az osztrákok is "összezárnak".....azaz ORSZÁGUKON BELÜLI sajtóban még "csak-csak" BEISMERIK a ....szavad-járása szerinti " tükörkép"-et.....!
De OKOSAN.....az Unió-n belüli szervezetekben, a külföldi sajtóban MÁR ÖNVÉDELEMRE RENDEZKEDNEK BE !!

Kunszi - szerintem teljesen jogosan - ezt HIÁNYOLJA NÁLUNK, tőlünk !!!
@e-Vita: Látod, Te is tudsz rontani!
És most támadjunk le ezért?
Azt írod, tegyünk a Holokauszt elleni törvény megszületéséért. Miközben a Holokauszt tagadását tiltó törvény elfogadásáról lenne szó.
De aki tagadja, az hülye, nem?
Hülyék ellen hozunk törvényeket?
Nem, be kell őket zárni vissza a Lipótba, és egyszerűen kiadni nekik a diliflepnit.
mert akkor ezek egyúttal tagadják a gravitációt, az evolúciót, a teret, az időt is, amelyek szintén objektiven létező dolgok.
Én nem szoktam a ferde tükröket szidni. Hihi... :)
@Saca-carolina: Bocsika, akkor nem neked szólt. Mindenesetre nem praktikus webfelületen nyíltan megadni személyes adatokat, jobb lett volna emailben csatlakozni.
Amely országokat említesz, azoknál viszont az állami szervek is csinálnak valamit, de nálunk a hivatalos szervek közös erővel segítik a fasizálódást, közpénzen!
Tehát országon belül nincs hova fordulni, csak határon kívülről reménykedhetünk valamiben, ha egyáltalám.
Lám, Viktor meg a közt. elnök is folyton határon kívülre viszi azokat az ügyeket, amiket pedig belül kellene megoldani. Merthogy eredetileg őket is ezért fizetjük az adónkból. De hát közpénzen itt nálunk bármit lehet csinálni.
@kunszi: nem állítottam soha, hogy tökéletes vagyok. Bár törexem rá - a lehetetlent érdemes célozni, abban van az igazi kihívás.
Ezt jól elrontottam, ez igaz, de már nem törölhetem, mert a párbeszéd láncolata felborulna.

Tehát helyesen: csatlakozni kell a Holokauszt-tagadás elleni törvény megszületéséért indított aláíráskampányhoz itt: www.holtvolt.blogspot.com.

Hitlert is kiröhögték kezdetben, lehülyézték, bohócozták, nem vették komolyan. De nekik megvan a mentségük: nem hihették, hogy az fog történni, ami. Bennünket már semmi sem fog felmenteni a felelősség alól.

Diliházba zárás - te is tudod, hogy - nem járható út. Mert emberi jogok, meg szólásszabadság - ugyanazok a kifogások, és a kifogásolók, akik 20 éve ugyanígy asszisztálnak a fasizálódáshoz.
Idézetek:
"Magyarországnak egyetlen esélye a refasizálódással szemben, ha külföldre teregeti a szennyest, ami attól, hogy nem beszélünk róla, még létezik."

"Lám, Viktor meg a közt. elnök is folyton határon kívülre viszi azokat az ügyeket, amiket pedig belül kellene megoldani."

Mi ez a kettős mérce???

Egyeseknek ki kell teregetniük (pl. Szigethy Anna, Christian Schmidt-Häuer stb.), mások meg oldják meg belül?

Ez a refasizálódás egy "fixa idea", hiszen az erkölcsök romlása még nem fasisztoid tendencia.

Majd ha a pártjaink és kormányunk azokat becsülik meg, akik becsületesen élnek, dolgoznak, s nem azokat, akik a vadkapitalista kizsákmányolással előidézik a gazdasági bajokat, és ezzel társadalmi problémákat, erkölcsi züllést hoznak, akkor nem kell tartanunk a neonáci eszméktől.

De a felelősség sosem az ellenzéké, hanem mindig a kormányzó erőé.
Már 2006-ban el...ták, a TV-székháznál.
Mert aki egy rendfenntartóra támad, az a legsúlyosabb bűnt követi el, és a legsúlyosabb büntetést érdemli. Mit kaptak? Semmit!!!

Amúgy meg biztosan azért nem látom a fasisztoid tendenciákat, mert ritkán járok Pesten, és akkor is csak a dolgomra megyek.
Itt vidéken meg egyelőre békés az élet! :-)
Demokráciában élünk, és nem félünk. :-)

Pontos idő, Budapest

Friss kommentek

Frissekhez gyorskapocs

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása