HTML

Bejegyzések


Fontoló

2009.04.13. 14:41 :: e-Vita

Véletlenül kezembe került egy női lap. Előre megfontoltan nemigen szoktam női lapokat olvasni. Se hagyományosat, se webeset. Mindenesetre ebben épp volt egy, a  Vichy neve által fémjelzett kis termékminta. Gondoltam, utánanézek a weben, mi is ez. És találtam egy, általam nemigen kedvelt csilivili flashes felületet. Ahogy kicsit belenézegettem, megerősödtem abbéli hitemben, hogy a tartalom és forma általában egymással ellentétes arányban áll.  Különösen felkeltette kíváncsiságomat a "Megfontolások" c., menüpontnak látszó szöveg. Nézzük csak, vajh mi lehet ez? Igen, én magam is hökkentem egy jót, midőn szembesültem a szó egy egészen újfajta, eddig még sosem tapasztalt értelmezésével. Mit gondolsz, Kedves Olvasóm, mit jelent a "megfontolások" szó Vichy-ül (esetleg Dream-ül)? Íme, a megfejtés (katt a nyílra):

Gondoltad volna, Kedves Olvasóm?(Azért a "Bőrközpont" név is megérne egy misét :-))

 

Ehhez képest csak hab a tortán annak újabb tapasztalása, hogy szakmabeliek(?) tömegesen rúgják fel az informatika, a rendszerszemlélet egyik alapvető szabályát, mely szerint egy menüpont, és a mögötte lévő weboldal(tartalom) címe összhangban kell(ene), hogy legyen. Hogy értsd, Kedves Olvasóm, miről is beszélek, egy szemléletes példa: gondold el, Kedves Olvasóm, hogy egy munkahelyen, vagy egy szállodában benyitsz egy "Teakonyha" feliratú helyiségbe, és egy wécében találod magad. Vagy fordítva. Persze, ha ilyesmit gyakran tapasztalsz, akkor egy idő után (kénytelen-kelletlen) hozzászoksz, hogy "semmi sem az, aminek látszik", tehát egy idő után már csak legyintesz, és felirattól függetlenül nyitsz be bárhova azzal a tudattal, hogy fogalmad nincs, mit találsz ott. Sőt: egy idő múlva már Te magad is ezt találod természetesnek, és már el se tudod képzelni, hogy másképp is lehetne, sőt, az a hely lesz gyanús, ahol pontosan azt találod az ajtó mögött, amit a felirat jelez. Pláne, hogy a reklám, a marketing úthengere is teljes gőzzel abba az irányba nyom, hogy ne a termék, a szolgáltatás valódi (használati) értékével törődj. Illetve, hogy ilyet ne is találj.

Esetünkben még egy másik adalék Vichy-től: a "Jogi kifejezések"* mögött első ötletemben valamiféle értelmező szótárat, minilexiokont, szószedetet véltem, ráklikkelve viszont egy vegyes felvágottat találok, "Használati utasítás a weboldalhoz" címmel. Itt még ráadásul nem hogy a menüpont (ajtótábla) és a mögötte lévő tartalom (helyiség) nincs teljes összhangban, hanem az oldalon található tartalom címe sem igazán fedi a tartalmat. Hogy ismét szemléltessem: egy imaház feliratú épületbe benyitsz, és bent egy bordélyház és egy apácazárda is üzemel egyidejűleg. És lehet még fokozni: nem tudod, hogy a további - belső - ajtók mögött épp egy örömlányt, -fiút, vagy pedig apácát, szerzetest találsz-e. És mindez egyedül a Te problémád, mint azt szintén Vichy-től tudjuk:

"A VICHY erőfeszítéseket tesz azért, hogy a Honlap tartalma naprakész legyen, és hogy pontos információkat adjon a Felhasználónak. Ugyanakkor a VICHY nem garantálja a Honlapon található adatok pontosságát, precizitását és hiánytalanságát. Következésképpen a VICHY elhárít magától minden, a Honlapon található adat pontatlanságából vagy rossz közléséből fakadó, valamint harmadik személy által tett, az említett adatok módosítását eredményező tevékenységből származó kárra vonatkozó felelősséget." El se merem képzelni, mi lenne, ha Vichy nem tenne erőfeszítéseket... Mindenesetre arról, hogy mennyire tekinthetünk hitelesnek egy - akár autentikusnak látszó - webfelületen lévő "információkat", íme, a Vichy-től (is) megkaptuk a választ.

 

Az pedig, hogy a Vichy-nek nincs magyar nyelvű kapcsolattartása, vagy legalábbis semmi jele ennek, hanem csak webes felületen lehet küldeni üzenetet, már szóra se érdemes. (Semmi sem igazolja, hogy küldtünk üzenetet, ill. a reményt a válaszra, másrészt a webfelület kitűnő terep  netkalózok számára emailcímek elfogására.) Még az a szerencse, hogy Vichy-vel semmi dolgom nem volt eddig. És ez minden bizonnyal a jövőben is így lesz. E futó viszonynak ez a blogcikk az egyetlen gyümölcse.

__________________________________________________________
* A weben szétnézve seperc alatt lehet találni egzaktabb, már bejáratott kifejezést, pl.: "Jogi nyilatkozat" vagy "Felhasználási feltételek"

komment

Címkék: it reklám web jog információ anyanyelv hitelesség

A bejegyzés trackback címe:

https://e-vita.blog.hu/api/trackback/id/tr731062457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Pontos idő, Budapest

Friss kommentek

Frissekhez gyorskapocs

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása