HTML

Bejegyzések


Roma Holokauszt Emléknap

2008.08.04. 22:50 :: e-Vita

[Frissítve: 2008.08.07.]

Nem kérdés: mennem kell.
Ismét, és újra.

Nem sokkal indulás előtt hallok némi háttérzajt a mi partunkról: jaj, kiderült, hogy fideszes roma a főszervező. Balparti oda nem mehet.

Hüledezek. Lehidalok. Szégyellem magam helyettük is.
Ez nem az a kérdés, amire partállástól függően adunk választ.
Vannak alapvető társadalmi, erkölcsi, emberi ügyek, amelyek nem függhetnek politikai szimpátiától, ellenszenvtől. Ezen még sokáig filozofálhatnék, de nincs idő ilyesmire. Manapság. Amikor az ország újrafasizálódásán dolgoznak  az ebben érdekeltek ezerrel, akkor a cselekvésnek ideje van. Bármelyik parton. A balparton meg mintha azt hinnék, hogy nyári uborkaszezon van. Hogy nyugodtan lehet hátradőlni, úgy tenni, mint hajdanvolt nyarakon: édes semmittevésben ejtőzni.

Hát mindegy: ha tizen, ha négyen, ha ketten vagyunk, akkor is mennünk kell. Mert nehéz úgy fésülködni, ha nem tudunk tükörbe nézni.

Ha valóban fideszes jellege van a szervezésnek, akkor nem kell félnem véleménytojásoktól  és -kövektől. Nyilván leegyeztetik: ezt nem szabad megzavarni.

A neten összenézem az infókat: egyik helyen 17 órai, másikon 18 órai kezdést jeleznek. A Nehru park pontos helyét hiába keresem a programot hirdető webhelyeken, nincs sehol. Google mesterrel se. (Szervezés, oh! Bezzeg jobbszélsős rendezvényre invitáló hírlevelek centiméterre megadják, hova, merre.)  Csak nagyjából sejtem, hol lehet, amíg Régi Kedves Barátom meg nem adja a pontos koordinátákat.

Egy kedves parttársammal 17 órára lőjük be magunkat, simán megtaláljuk a tetthelyet. A jelek azt mutatják, hogy inkább a 18 óra a nyerő: leginkább még csak a rendezők, biztonságiak, rendőrök vannak jelen. De legalább bőven van idő nézgelődni. Ismerkedem a parkkal: sose voltam még itt. Különleges a Roma Holocaust Emlékmű.

Egy kis humor enyhít lelkem gyűrődésein, cserébe az arcoméit sűríti:

 A széksorok színe szép összhangban van a rendőrségi kékkel. Ők kissé távolabb vannak, egyelőre. Normál rendőrök - rohamcsapatnak jele se látszik. (Naja: a fidesz nyilván egyeztetett csatolt széleivel. Ők aztán tudnak szervezni! Mi meg mosolyogva állni a tojás és kőzáporban. Ez is valami.)

 A rendezők a szaporodó koszorú- és virághalmazt próbálják számbavenni.

Hm. Érdekes: elől meg piros széksorok vannak. Talán a VIP helyek?

 

 

 

 

 

Aztán lassan érkeznek a Híres Emberek is.

Van, akit ismerek, van, akit nem. 

Még.

 

 

 


 

Már a hat óra is szinte itt van, az emberek szépen összegyűltek, széksorok beteltek - kékek és pirosak is. De még nincs jele a rendezvény kezdetének, a rendezők továbbra is nyüzsiznek. Így aztán nyugodtan vadászgatok. Felfedezek némi angyaljárást, végre fény derül a rejtélyre, hogy milyen jeleket is láttam korábban utcaköveken felfestve. (Hm. Lám, lám: az utcakő egyaránt lehet eszköze angyalnak, ördögnek.)

Egy érdekes pólófeliratra figyelek fel: 

Egy másikat meg nem értek, lévén külföldiül. De biztosan valami magvas mondanivalója van.*

Sok gyerek is van, különféle méretekben.

Különös érzés látni a jócskán eltérő arányokat.

 

 

 

Egy csodaszép kislány:

 

Egy újabb különlegességre leszek figyelmes: egy nőnemű fotós! Minden jel szerint hivatásos, két apparáttal is fel van szerelkezve: egy kicsi, és egy óriás. Alig tudok napirendre térni a jelenség fölött: női hivatásos fotóst ugyanis igen ritkán látok. És valamiféle aura lengi körül, tartása van, vagy valami ilyesmi.** És mindjárt jön a másik meglepetés: egy jókora filmkamerával nyomul egy másik hölgy. Ő is hivatásosnak látszik. Ekkora kamerával. Mondanom se kell: női operatőrt, kamerawomant még ritkábban látok. Őt is kellőképp megcsodálom. (És irigylem mindkettőjüket.)

 

 

Fontos szerepet játszik egy létra, mindvégig. Úgy tűnik, mintha az egyik (hivatásos) fotós felszerelése lenne, de bizonytalan vagyok, hogy hozta-e magával, vagy itt kérte-e kölcsön? Nagy ötlet. Persze, autóval való közlekedés esetén könnyebb. Mindenesetre néha más fotós is kölcsönveszi pár pillanatkép erejéig. A létra-gazda nagylelkűen engedi.

 

 

Aztán mégiscsak kezdődik az emlékműsor: dalok, beszédek, zene. Az Egyesült Államok nagykövetségének képviselője (Jaffry Levine) fantasztikus gesztust tesz: magyarul olvassa/mondja a beszédét. Nem semmi teljesítmény. Bizony, nagyon kellett figyelni, hogy értsük, de le a kalappal előtte.

És angyali jelenésnek is tanúi lehetünk.

 

Érdekes megfigyelni, hogy az erőszak elleni, békét kívánó szerveződések soraiban többségében inkább nőket látni.

 

Az utcai tojás- és főleg kővéleményezések meg inkább a férfidominanciát mutatják. Én szivesen láttam volna itt a színpadon férfinemű angyalt is.

Bódis Kriszta is angyali jelenség volt. Felhívása az "Összefogás az erőszak ellen" mozgalomra azért nem arra utal, hogy csak a mosoly és virág megállíthatná ezt a fasisztoid erőszakot.

Aztán miközben még a színpadon tovább folyik az emlékezés, megkezdődik a koszorúzás

 

 

 

 

 

 

 

Az időjárás lerövidíti a műsort: vihar előszele kavarog.

Sajnos, be kell látnom: tudósítóféle munkához mégiscsak minimum két ember kell. Kevés voltam egyedül egyszerre képre és szóra is vadászni, így bizony nem tudom minden megszólaló ill. koszorúzó személy/szervezet nevét. Gondoltam: majd az Igazi Média, vagy valamelyik érintett honlap úgyis részletesen megírja, mi és hogyan történt. Egyelőre tévedni látszom: sehol nem lelek elegendő infót, a sajátjaimat kiegészítendő. A média a Hírkereső.hu tanúsága szerint alig írt, mutatott róla valamit.

 

Azt a keveset is némelyik némi rosszmájú kicsengéssel. Pl. a Hír6.hu egy "Gyurcsány Ferenc levelét megírta" alcímmel ad a cikkének gúnyoros ízt. Mert igen: a miniszterelnök  levelét is felovasták a színpadon. Szivesen hallottam volna a köztársasági elnök levelét is. Sőt: Orbán Viktorét is.

 

A Magyar Rádió meg: "...minden rendzavarás nélkül, igaz, nem is túl nagy érdeklődés mellett, zajlott ma a második világháború roma áldozatairól szóló megemlékezés." Mintha valami koncertről beszélne. Úgy gondolom, a "nagy éreklődés" itt minden, csak nem releváns kifejezés.

 

Végül: csak abból vettem észre, hogy mégiscsak fidesz típusú szervezés lehetett, hogy nem jelentek meg (láthatóan) a neofasisztoid szabadcsapatok. Egyébként a beszédekből, a műsorból, és semmi egyébből nem lehetett érezni. Szerintem.
Nagyon helyesen.

[Teljes fotóanyag]
___________________________________________________________________________
* Köszönettel venném, ha valaki megajándékozna a fordítással. Időközben egyik Kedves Kommentelőm (saca/rolina/) megajándékozott a fordítással: "A csók a szerelem nyelve, gyere ide és beszélgesd ki magad!" Érdekes a fenti képet és e szöveget összevetni :-)

** Egy Kedves Kommentelőm ( Statler ) megajándékozott az infóval. Az aurás fotós hölgy Róna Jutka (Jutka Rona)
________________
Kapcsolódások:
RomNet.hu cikke
Horváth Aladár beszéde
Gyurcsány Ferenc levele
Bódis Kriszta
Hír6.hu cikke
Magyar Rádió cikke

16 komment

Címkék: politika fidesz gender társadalom holokauszt gyurcsány ferenc fasizmus orbán viktor információ antiszemitizmus társadalmi nem nő férfi holocaust köztársasági elnök pártok

A bejegyzés trackback címe:

https://e-vita.blog.hu/api/trackback/id/tr29600386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kis kiegészítés ehhez az érdekes "parttalan" beszámolódhoz! Ha emlékszel néhány kommentemre tudod, én legjobban a Duna közepén (mondjuk egy "Új Aranyember-szigeten") érezném magam. Feltéve, hogy ha egyik partra a nyugatról - majmolt szokásokkal élő "balpartiak" költöznének, másik partra a turulmadaras lajbis, fütyülős-barackpálinkás "jobbpartiak" !!
Persze "SZIGET"-emről tennék - én is kirándulásokat egy-egy általad is bemutatott rendezvényre - vigyázva, hogy se a jobb- se a bal- parton nagyon a SZÉLÉ-re ne menjek!

Kis apróság "anglomán" világunkban, az "idegen-nyelvű felirat" pontos fordítása:

"A csók, a szerelem nyelve, gyere IDE és beszélgesd ki magad.! "

Németül van különben!Régen találkoztunk!

Saca
Örülök, hogy ismét látlak :-)
Sajnos ma olyan világban élünk, hogy lehetetlen középen maradni.
Köszönöm a fordítást.
Nálam nem az anglománia miatt van. A német nyelvvel szembeni idegenkedésemen sajnos nem tudok úrrá lenni. Hála az 50-60 évvel ezelőtti történéseknek.
Annyit azért tudtam hogy németül van :-)
Ennyire nem vagyok bunkó :-)
Ha időm lett volna, a sztaki szótárral valahogy utánanéztem volna a jelentésének.
Most ennyi. Igyexem nem szem elől téveszteni téged ennyire, mint legutóbb.
Elnézést kérek, dehogyis gondoltalak "bunkónak", dehát azt írtad "külföldiül" van! Ebből nem tudhattam, hogy felismerted: németül van!
/Végülis lehetett volna holland, vagy más germán nyelvcsaládba tartozó is, ha te így nevezted/ !!

Tudod nekem meg az angol ellen van idegenkedésem, mivel tapasztalatom szerint nem csak okkal, de ok nélkül is lépten-nyomon angol nyelvű utalások vannak!

Látod bennem nincsen idegenkedés az orosz nyelvvel szemben, pedig bizony az ő importjuk hozta IDE azt a "szocializmusnak" nevezett (de távol sem az ) korszakot, melyben a munkával szerzett vagyonától egy tollvonással megfosztották apai családomat!

/Most MÁS megvásárol(hat)ta /

E tollvonással német-szerű- (mint például, sváb, jiddis,szász stb)-anyanyelvű nagyanyám öngyilkosságba menekült a létbizonytalanságtól félve!

A náci-gyilkosságoknak sem a német nyelvhez volt köze, mint ahogy Sztálin-Rákosi büntetteinek sem az orosz nyelvhez!!

De most egy anglo-MÁNIA van (mondhatnám a stílusodban: mindkét "part"-on), amit nagyon utálok, s ami háttérbe szoritja sok fontos idegen nyelv (pl: latin, francia, német, orosz, kínai) ismeretét! De a megtanulásának kisérletét IS!

A nácik viszont nemcsak kifosztottak egy népcsoportot, hanem fizikailag is megsemmisítették őket. Majdnem.
A mi családunkban is volt némi földkisajátítás, meg értelmiségi származás bizonyos hátrányokkal járt a "diktatúrában", de valahogy a családunk ezen nem rágódott folytonosan, egészen a mai napig, hogy most netán visszasírja a horthy korszakot, ahogy most kezd ez divat lenni. Talán mert mindig volt elég egyéb baja a szüleimnek meg nekem is. Aztán a történelemben még tán sose volt olyan rendszerváltás, hogy ne a ló egyik oldaláról a másikra essenek át az új hatalmi erők, lásd francia forradalom, meg a többi - és ez teljesen logikus mechanizmus. Persze ez az egyénnek nem vigasz.
Mindegy, ebbe ne mélyedjünk bele jobban itt most, mert nyilván más a családi eredetünk, környezetünk.
Egyébként nem is gondoltam, hogy azt gondolod, hogy bunkó vagyok, csak én szoktam sarkítani magamra nézve is a dolgokat. Úgyhogy ne aggódj semmit :-)
Azzal indítottam volna, hogy lefordítom a német nyelvű táblát, de látom, már megelőztek.
A "rémhír-terjesztés" a fideszes szervezésről konkrétan úgy szólt; "A szervező Farkas Flórián". Nos, aki elolvasta a meghívót, pontosan tudhatta, hogy erről szó sem volt. Hiszen akkor bizonyára ő mondott volna beszédet, vagy, legalább is ott lett volna. Nem, mintha Horváth Aladár beszéde a szívemből szólt volna... Láttam, sok jelenlévő roma is fejcsóválva hallgatta időnként a szavait.
Megnyugtattál! Távol áll tőlem, hogy " a SZIGET"-emről megsértselek!
Csak egy mondatod erejéig térek vissza a "két-zsarnokság" párhuzamhoz!
"A nácik viszont nemcsak kifosztottak egy népcsoportot, hanem fizikailag is megsemmisítették őket" ! Ez a TE MONDATOD! Az enyém: "most temetjük el Szolzsenyicint", -tudod párhuzamként a Thomas Mann üdvözlése J.A.vershez (most temettük el szegény Kosztolányit, s az emberségen, mint a rajta a rák, nem egy SZÖRNY-ÁLLAM iszonyata rág)!
Tehát ha megsemmisítés akkor Auschwitz mellett (földrajzílag ugyan jó messze) OTT A " GULAG " !!!
Egyiket sem menti semmi!
S, hogy most a "te partodról" mondjak valamit amit onnan nagyon elfogadok: EZ NEM SZÁMSZAKI KÉRDÉS !!! Jobb-partról szoktak érvelni ezzel..., hogy ugye " a sztalinizmus áldozatai mennyivel többen voltak....!!"
EZ UNDORÍTÓ számomra is!!
Bölcs zsidó mondás szerint: ki egy embert öl meg egy egész népet írtott ki, s ki egy embert ment meg egy egész népet mentett meg!
Nem tettem idézőjelbe, mert nem ellenőriztem le a szavak helyes használatát!
DE ÚGYSEM A SZAVAK, hanem BÖLCS TARTALMA A LÉNYEG!
"A mi családunkban is volt némi földkisajátítás, meg értelmiségi származás bizonyos hátrányokkal járt a "diktatúrában", de valahogy a családunk ezen nem rágódott folytonosan....."
Nem is biztos e-Vita, hogy olyan "messze járnak családaink" származásilag....na de ez nem számít!! Dehogyis rágódtunk, - a nehézségek ellenére "származás IDE, származás ODA"- csak bejutottam az egyetemre!
Anyagilag kifosztott családomban fiam két diplomás...már ebben az "állítólag megváltozott rendszerben"...de, hogy milyen nehézségekkel, kínlódással....! Fifty-fifty-mint a teniszben mondják!

ÜDVÖZÖLLEK A KÉT PART KÖZÖTTI SZIGETEMRŐL !!! Almira kutyám (ő volt az Aranyemberben a szigeten) barátságosan fogadja mindkét PARTRÓL az ODA-belépőt, ha EMBERSÉGGEL, TISZTESSÉGGEL JÓSZÁNDÉKKAL érkezik!

SZOLZSENYICINről akit most Moszkvában felravatoloztak tisztelettel emlékezzünk meg, egyike volt a hősöknek aki felnyította A VILÁG SZEMÉT!

Kedves Saca(rolina), van egy dolog, ami fölöttébb izgat: van valami különös okod arra, hogy az "ide" szót következetesen nagybetűsen írod? Remélem, nem az, amire gondolok.

Egyébként nem hagy nyugodni egy gondolat: én úgy hiszem, hogy mégsem azonos a náci népirtás, és az szovjet gulag-ügy. Bár bevallom: az utóbbiról kevesebbet tudok, meg bizonyára bejátszik, hogy én a legutóbbi átkos emlőin nevelkedtem fel, de szerintem egy különbség biztosan van. Régóta készülök cikket írni errők is, mert a komment keretein túlmutat. Úgyhogy majd inkább majd ott szólok róla.
Itt még csak annyit: soha nem jutott/jut eszembe, hogy nehéz sorsomért/sorsunkért (mert kínlódásból nekünk is kijutott), minden bajunkért a földecske államosítását, az értelmiségi származás hátrányossá tevését kárhoztatnám, és ezért diktatúráról harsognék. Bár lehet, ha valami nagybirtok, vagy nagyvállalat elvesztése lett volna, nem tudom... Mert legalább ugyanannyit adott az a rendszer nekünk, mint amit elvett. Bajainkért kizárólag saját személyes balogságainkat tudom okolni. Tehát mégse vagyunk túl közel múltilag.
Az meg, hogy ki a hős, szintén nézőpont, politikai rendszer függvénye. Lásd: napjaink tojás- és kővéleményező utcaharcosainkat, a tévéostrom forradalmárait is hősöknek tekintik bizonyos körök.
bcsutak: köszönöm a fordítási szándékot és az infókat. :-)
Számomra nem volt fejcsóvára késztető gondolat Horváth Aladár beszédében. De lehet, nem figyeltem eléggé. Elolvasom újra.
A baloldali képen lévő fotós Róna Jutka (vagy Jutka Róna), Hollandiában élő fotós/fotóművész.
www.jutkarona.com
Örülök, h megláttam itt, legalább tudom, h itthon van! :) Én mostanában egyre több lányfotóst látok különben.
e-Vita: a két név ugyanaz, az egyik latinul van! Semmi titokzatosság nincsen benne, te látod az e-mail postámat is, ott is ez van!
Gulagról szerintem érdekelne téged is a Nobel-dijas Szolzsenyicin nagyszerű művei: Iván Gyenyiszovics egy napja, a 2 kötetes Gulag, de írónak is nagyszerű lásd: Rákosztály!
S nagyszerű IGAZI, HITHŰ, ELKÖTELEZETT baloldali! Medvegyev elnök is ott volt Moszkvában a temetésen, s Putyin személyesen adta át pár éve a legmagasabb orosz kitüntetést!
S nem "kábult el" az AMCSIK előtt! Látta és élesen megfogalmazta lesújtó véleményét az USA politikájáról! Amint a politikai helyzet engedte HAZA- is költözött az imádott OROSZORSZÁGÁBA!
A horthy-rendszer majmolásától és visszakivánásától hidd el nekem is borsódzik a hátam!
S akkor még nem beszéltem a gyülöletes nyilasok és "nyilas-palánták" "gój-motorosok" stb feltámadási kisérletéről....dehát ismered blogomban a Magyar Gárdáról.....a "gárdákról" írt véleményemet!
Szóval....hidd el......ÜDVÖZLETEM A SZIGETRŐL...Saca-Carolina46.!
Statler: köszönöm az infókat! Nagyon örülök, hogy megtudtam a hölgy kilétét :-)
No igen, "lányfotósok" vannak, de "női fotós", pláne "női fotóművész", vagy "női tudósító" nem annyira. Bár lehetséges, hogy a tendencia kedvezően beindult.
Saca, sajnálattal kell bevallanom, nem értem a magyarázatodat az "ide" szó nagybetűs írásmódjára. A mélcímed sem ad számomra támpontot :-(
Az "ide" az egyik név, vagy ez a másik?
Elnézést szellemi árnyékoltságomért...
e-VITA: Elnézésedet kérem, nem csoda, hogy nem érted, hiszen - valóban erre nem válaszoltam - MÁS FELVETÉSEID IS VOLTAK, mint kisebb-vagy nagyobb gaztett-e valamelyik!
Ez nekem fontos volt, mivel A JOBBPARTON ÖRÖKÖS VESSZŐPARIPA, s gondoltam előbb ezt tisztázom!
Majd a végén megirom - elnézést EZ MARADT LE - a kezdő kérdésedre a választ!
"Bugyuta nem túl fiatal fejemmel" gyakran előfordul!
NA DE MOST AZTÁN NEM !!!!!
A következő a helyzet: Rettenetesen zavar (nemcsak nálad van ÍGY, MÁS FÓRUMOKON IS ), hogy nem lehet használni NYOMATÉKOSÍTÁSUL: vagy a dőlt betűs, vagy a vastag szedésű, vagy aláhúzott, ILLETŐLEG EZEK KOMBINÁLT változatát!
Ezért aztán - mint régi "táskaírógép-használó" nyomatékul időnként nagybetűvel írok!!

AZTÁN VAN, hogy úgy marad (mint a megesett rosszlány)....soxor szó közepén veszem észre, hogy a nagybetün maradtam......azt meg mondaom sem kell - EZT EGY MÁSIK NAGY HIBÁNAK TARTOM - hogy visszahozni A SAJÁT KOMMENTET SE lehet !!! (Ez...különösen bosszant...) így minden elütés, hiba, ....ÚGY MARAD (mint a megesett rosszlány9 !!

Üdv: Saca (-carolina46)

U-i. Egyszer emlitettél egy közös munkatervezetet, ahol rám is és Karla-ra is gondoltál?! EMLÉxEL ?!
Most is csak részlegesen válaszolok, kedves SACA: mert épp most dolgozunk rajta gőzerővel, mert volt közben egy kis kitérő, de az nem jött be. De most biztos, hogy lesz belőle valami, ezért is vagyok elhavazva. Azon vagyunk, hogy néhány nap múlva már legyen belőle valami kezdemény, és akkor jelentkezem nálad, levéllel megkörnyékezve :-)
Többi felvetésedről majd később valamikor.

Pontos idő, Budapest

Friss kommentek

Frissekhez gyorskapocs

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása